Megáldották az újborokat Pakson

Szabó Péter, Paks polgármestere mond köszöntőt a 2018-as boráldáson. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Szabó Péter, Paks polgármestere mond köszöntőt a 2018-as boráldáson. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

– A bor az élet egy különleges lenyomata mely visszatükrözi az ember ékes fáradtságát, a természettel dacoló bátorságát, a holnapba vetett reményét, a kreativitását, a mindig jobbra törekvő büszkeségét, az emberi lét színes gazdagságát. A jó bor olyan mint egy város közössége: sokszínű, fényes, értékét hosszan megtartó, az idővel lekerekedő, közösséget teremtő, büszkeségre okot adó. Hiszem, hogy a mi városunk is ilyen, és örömmel nyugtázhatjuk, hogy a paksi borok minőségükben valódi értéket képviselnek, mely a helyi borosgazdák szakértelmét, elkötelezettségét, fejlődni akarását jelzi mindannyiunk számára – mondta Szabó Péter, Paks polgármestere az idei Márton-napi ökumenikus újboráldáson, amelyet a Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesülete és az önkormányzat karöltve szervezett.

Az egyesület 2001-ben alakult a paksi borok régi hírnevének visszaszerzésére, a kulturált borfogyasztás népszerűsítésére, a bor tiszteletére, amellyel az azzal foglalkozó emberek munkáját is próbálják értékelni. A bortermő vidékeken Márton napján töltöttek először az újborokból, illetve a gazdák sokszor elvitték magukkal a boraikat szentelésre a templomba. Ezt a hagyományt elevenítette fel a Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesülete, amikor megrendezték az első Márton-napi újboráldást. – Az első két alkalmat az én présházamban tartottuk, aztán egyre nagyobb érdeklődést váltott ki a program, egyre többen jöttek – mondta Polgár Zoltán, a Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesületének alelnöke, hozzátéve, hogy a tizenharmadiktól szervezik az önkormányzattal együtt a boráldást. Arról is beszámolt, hogy a boráldást egy hordóval kezdték annak idején, az eltelt évek alatt pedig négy lett a számuk Siklósi Mátyás kádármester, az egyesület tiszteletbeli tagja jóvoltából, így mind a négyféle bor megjelenik az áldáson.

A történelmi egyházak képviselői megáldják az újborokat. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
A történelmi egyházak képviselői megáldják az újborokat. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Miután Leber Ferenc, a Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesületének elnöke megnyitotta a rendezvényt, Szabó Péter polgármester pedig elmondta köszöntőjét, a borok megáldása következett, amit Nepp Éva evangélikus lelkész, Lenkey István református lelkész és Kutas Attila katolikus plébános végzett, azután pedig csapra verték a hordókat. Erre Dr. Kovács Antalt, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatóját, Szabó Pétert, Paks polgármesterét, Mittler Istvánt, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatóját és Kovács Pált, az MVM Zrt. nukleáris igazgatóját kérték fel, majd Polgár Zoltán, az egyesület alelnökének pohárköszöntője után minden jelenlévő együtt emelte poharát.

Az estet zenével, verssel színesítették, valamint fellépett a Z’Zi Labor és a Veresegyházi asszonykórus. A borok mellé libamájpástétomot kínáltak a vendéglátók, hiszen ahogy egy régi mondás tartja: aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik. A boráldásra a borászok elvihették üvegbe töltött boraikat. A megkérdezettek mind azt mondták, hogy a 2018-as jó évjáratnak ígérkezik.

Jónak ígérkezik a 2018-as évjárat.  Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Jónak ígérkezik a 2018-as évjárat. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal