Együttműködési megállapodás a sikeres felkészülésért

Fotó: TelePaks

Az új atomerőművi blokkok építése kapcsán szükségessé váló feladatok, fejlesztések hatékony, szakszerű ellátása és teljesítése érdekében együttműködési megállapodást kötött Szabó Péter, Paks polgármestere és Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter. A megállapodásról mai (03.06.) rendkívüli ülésén tárgyalt a paksi képviselő-testület. A grémium döntött arról is, hogy közfeladat-ellátási szerződést köt az önkormányzat a DC Dunakom Zrt.-vel.

Gazdaság- és térségfejlesztés, munkahelyteremtés, egészségügy, sport, kultúra, szabadidő, köznevelés, turisztika, önkormányzati feladatok, infrastruktúra-fejlesztés. Ezeken a nevesített területeken túl az új atomerőművi blokkok építése kapcsán szükségessé váló feladatok, fejlesztések hatékony, szakszerű ellátása és teljesítése érdekében együttműködési megállapodást kötött Szabó Péter, Paks polgármestere és Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter február 22-én. A szerződésről, melynek hatályba lépéséhez a képviselő-testület jóváhagyása szükséges, rendkívüli ülésen tájékoztatta a grémium tagjait Szabó Péter ma (03.06.) délután.

– Ez egy keretmegállapodás, melyben lefektettük az együttműködés alapjait, az egyes feladatokra majd külön megállapodás keretében szerződést kötünk a minisztériummal és a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásához kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésért, innovációért és lokalizációért felelős államtitkársággal – tájékoztatott Paks polgármestere. A városvezető azt is elmondta, hogy az együttműködési megállapodás célja a beruházáshoz kapcsolódó közös kihívásokra való sikeres felkészülés, illetve hogy elősegítsék a település gazdasági, kulturális fejlődését, előmozdítsák az optimális munkaerőpiaci viszonyok és az érkező munkavállalók lakhatási feltételeinek kialakítását.

A testület a rendkívüli ülésén arról is döntött, hogy közfeladat-ellátási szerződést köt a DC Dunakom Zrt.-vel, melynek keretében általános működési támogatás formájában finanszírozza a cég működési költségeit.  – Azt reméljük ettől az új szerződéstől, amely az országban már évek óta bevált gyakorlat, hogy minél színvonalasabban tudja majd ellátni feladatait a városüzemeltető cég – mondta el városunk polgármestere.

Szabó Péter arról is tájékoztatta a képviselő-testület tagjait, hogy Kovács Sándor visszaadta alpolgármesteri tisztségét, ezért szükséges az SZMSZ módosítása. A tervezet szerint március 13-án, a következő testületi ülésen arról dönt majd a grémium, hogy a jövőben két társadalmi megbízatású alpolgármester segíti a városvezető munkáját.