Pámer Ágnes védőnő veheti át idén a Pongrácz Sándor kitüntetést

Fotó: TelePaks

Alapítványi támogatásokról, a szeptemberben induló óvodai csoportok számáról és a költségvetés módosításáról is döntött májusi ülésén a képviselő-testület. A grémium arról is határozott, hogy Pámer Ágnes területi védőnő veheti át idén a Pongrácz Sándor kitüntetést a városi Semmelweis-napon.

A lejárt határidejű határozatok elfogadását követően közérdekű bejelentést tett Szabó Péter. A polgármester arról tájékoztatott, hogy a jogi, ügyrendi és pénzügyi bizottságtól levél érkezett hozzá a 2018. december 12-i testületi ülést megelőző közmeghallgatáson történtekkel kapcsolatban. A megkeresésre reagálva Szabó Péter azt mondta, hogy jómaga és a testület is elhatárolódik az ilyen megnyilvánulásoktól, véleménye szerint a jövőben nem jelenhet meg ez a stílus a közéletben.

A napirend elfogadását követően elsőként a közbiztonság helyzetéről szóló tájékoztatókat tárgyalta a képviselő-testület. Elfogadták a Paksi Rendőrkapitányság, a Mezőőri Szolgálat, valamint a Paksi Polgárőr Egyesület tevékenységéről szóló beszámolókat, és tudomásul vették a Paksi Vízirendészeti Rendőrőrs, valamint a Katasztrófavédelmi Kirendeltség Paks munkájáról készített tájékoztatókat. Szabó Péter szerint a beszámolók alapján Paks a béke szigetének tekinthető, az itt élők biztonságban érezhetik magukat, ezért köszöni a rendvédelmi szervek 2018-ban végzett munkáját. Bana János alpolgármester a városvezetés nevében megköszönte a rendvédelmi szervek és az önkormányzat között kialakult jó együttműkködést. Példaként említette a kamerarendszer-fejlesztést, és reményét fejezte ki, hogy a továbbiakban is ugyanilyen jól együtt gondolkodva készülnek majd az erőműépítés során jelentkező közös feladatokra. Bordács József képviselő külön kiemelte a polgárőr szervezetek munkáját, hiszen tagjai szabadidejükben tesznek nagyon sokat azért, hogy a közbiztonság ilyen jó legyen városunkban.

Az önkormányzat minden év május 31-ig átfogó értékelést készít a gyermekvédelmi és gyermekjóléti feladatok ellátásáról. Bordács József képviselő a napirend tárgyalásakor arra hívta fel a figyelmet, hogy fel kell készülni a növekvő számú szépkorúak megfelelő ellátására, amire jó példa az idősek otthona tervezett bővítése. A 2018. évi beszámolót elfogadta a grémium.

Szintén elfogadta a képviselő-testület a város 2018. évi költségvetéséről szóló zárszámadási rendeletét. Bana János alpolgármester szerint a beruházások 17 százalékos, és a felújítások 40 százalékos megvalósulása azt mutatja, hogy ennyit fizetett ki az önkormányzat a tavalyi projektekre. Azt mondta, hogy a beruházásokra előre le vannak kötve a források, de a teljesülések csak a kifizetések után mutatkoznak. Hangsúlyozta, hogy a testület és a hivatal mindent megtesz azért, hogy lerövidüljön a beruházások indításához szükséges idő, de a jogszabályi előírásokat be kell tartani.

Ezt követően második alkalommal módosította a város idei költségvetését a testület. A módosítást egyebek mellett a humánpolitikai, illetve a gazdasági bizottság támogatási keretei egy részének felhasználása, a polgármesteri keretből történt felhasználás, illetve a részönkormányzatokhoz kapcsolódó előirányzatok indokolták – hangzott el az ülésen.
Barnabás István alpolgármester a napirend tárgyaláskor kérdést tett fel a Protheus Projekttel kapcsolatban. Arra kért választ, hogy hol tart a projekt és miért idén, a program harmadik évében hívják le a 2 millió eurós pályázati támogatást. Bana János alpolgármester válaszában elmondta, hogy az okosváros kialakítását, illetve az elektromobilitás kiépítését segítő projektben az első negyvenszázalékos rész lehívására 2019. első negyedévében volt lehetőség, ez megtörtént, ebből fedezik a szakértői és a bérköltségeket. Azt is elmondta, hogy jogi vita alakult ki a tulajdonosok között, ennek tisztázása után utalt csak az unió. Hozzátette: másfél éves késésben volt a projekt, de folyamatosan dolgoztak a Protheus Holding Zrt. munkatársai, ennek köszönhetően zajlik már a buszok beszerzése és a buszgarázs építésének előkészítése.
Horváth Zoltán képviselő a napirendhez kapcsolódóan a hatékonyság növelésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Az is elmondta, hogy a költségvetésben több mint négymilliárd forintot hoztak át tavalyról, mégsem készül el a Bezerédj iskola ebédlője és a Bóbita bölcsőde felújítása. Szabó Péter polgármester szerint, ha végigmegyünk a városon, látszik a fejlődés. A két intézményt érintően arról számolt be, hogy eljuttatott a város a kormány elé egy beruházási tervlistát, ezen szerepelnek ezek a projektek, a tervezés és kivitelezés költségeit is tartalmazta az előterjesztés. A polgármester hangsúlyozta, hogy az erőműbővítéshez kapcsolódó városfejlesztési feladatokat nem tudja az önkormányzat egyedül megoldani. Arról is tájékoztatott, hogy a Bezerédj iskolában tanuló diákok étkeztetésével kapcsolatos probléma megoldódott, hiszen a felújítás alatt állól református közösségi ház helyett ősztől, átmenetileg az Erzsébet Nagy Szálloda mellett lévő épületben étkeznek majd a gyerekek.

Új rendeletről is döntöttek a városatyák, az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló rendelet megalkotását a korábbi hatályon kívül helyezésével jogszabályi előírások indokolták. – Olyan rendelettervezet került a testület elé, ami megállja a helyét Paks város vonatkozásában – fogalmazott Szabó Péter.

A Helyi Esélyegyenlőségi Program elfogadása kilencedikként szerepelt a napirendek között. A képviselő-testület 2013-ban alkotta az első programot, melyet eddig két alkalommal, 2015-ben és 2017-ben vizsgált felül. Ez a dokumentum rögzíti az esélyegyenlőség érdekében szükséges feladatokat, a felülvizsgáltok során ezek megvalósulását értékelik. A most elfogadott programban egy új melléklet is szerepel, melyben a város következő öt éves ciklusára az esélyegyenlőség területén felállított helyzetelemzését és intézkedési tervét tartalmazza. Bordács József képviselő a napirend ismertetését követően, a korábban a városban működő cigány tanodához kapcsolódóan fogalmazott meg kérést. Ahogy elmondta, többen személyen megkeresték és közbenjárást kérték, hogy az önkormányzat élessze újra a néhány évig jól működő kezdeményezést. Javasolta, hogy a testület rendeljen forrást a célhoz és jövőre indítsák újra a tanodát.

A Paksi Fejlesztési és Vagyongazdálkodási Zrt. 2018. évi beszámolója, és az ehhez kapcsolódó felügyelő bizottsági jelentés is szerepelt a testület által tárgyalt témák között. Ahogy elhangzott, elkészült egy feladatelhatárolási dokumentum, ami az önkormányzat műszaki osztálya és a cég közötti feladatokat különíti el, ezt el fogják juttatni valamennyi képviselőnek.

A 2019/2020-as óvodai évben az önkormányzati fenntartású óvodákban működtethető csoportok és álláshelyek számáról is döntött a grémium. A jelenlegi nevelési évvel megegyező módon a Paksi Benedek Elek Óvoda tagóvodáiban 17, míg a Paksi Napsugár Óvoda tagintézményeiben 12 csoport indul szeptembertől, a betölthető álláshelyeket tekintve sem lesz változás.

A testület arról is határozott, hogy a következő öt évre, 2024. november 30-ig, ismét aláírja az 5. számú háziorvosi körzetet ellátó dr. Szilágyi Szabolccsal a feladatellátási szerződést. A doktor 2014 óta dolgozik háziorvosként a körzetben.

A TOGETHER Projekthez kapcsolódó napirend véleményezésekor Barnabás István alpolgármester úgy fogalmazott, hogy jó színvonalon valósult meg a fogyasztói szokásokat befolyásoló, az energiafelhasználást csökkentő, az okosmérők használatát támogató program, de csak akkor volt értelme, ha ez a munka tovább folytatódik a városban.

Az önkormányzat idén is hozzájárul a helyi közösségi közlekedés biztosításához. A testület határozata alapján 2019-ben nettó 47 millió forintot biztosít a közszolgáltatás fenntartásához a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. számára. Az ehhez kapcsolódó pályázat várhatóan nyáron aktualizálódik.

A polgármesteri hivatal konyhájának és mosdóhelyiségeinek felújítására pályázatot nyújt be az önkormányzat a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz – erről is döntött májusi ülésén a testület. A beruházás összköltsége közel 52 millió forint, a pályázati úton igényelt támogatás 30 millió forint.

Alapítványi támogatások jóváhagyásáról is határoztak a városatyák. Az Önzetlenül Segítők Paks Alapítvány 600 ezer forintot kap, a szervezet rászorulók támogatására fordítja az összeget, a Katolikus Ingatlanok Pakson Alapítvány számára pedig 200 ezer forint támogatásról határoztak, az összeget működésre fordítják.

A Pongrácz Sándor-díj adományozásáról zárt ülésen döntöttek a képviselők. Az a határozat született, hogy 2019-ben Pámer Ágnes területi védőnő veheti át a díjat a városi Semmelweis-napon.