Süli János: Paks II. nélkül nem biztosítható Magyarország biztonságos áramellátása

Bő egy évvel a Pakson tartott kihelyezett ülés után ismét számot adott a Paks II. beruházás előrehaladásáról az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt Süli János. A Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta, a Paks II. projekt célja, hogy a két új blokk legalább hatvan évig az előírt legalább 92%-os teljesítmény-kihasználással biztosítsa Magyarországon az időjárástól függetlenül, biztonságosan és lehető legolcsóbban előállított villamos energiát.

Fotó: Babai István/Paksi Hírnök
Fotó: Babai István/Paksi Hírnök

Az új paksi blokkok megépítése nélkül nem biztosítható hazánk biztonságos áramellátása – szögezte le a miniszter. Mint kifejtette, Magyarországon az elektromos áram átlagosan 32 százaléka származik importból, de esetenként ez az arány meghaladja az 50 százalékot is. Az európai erőműpark elöregedése miatt kétséges, hogy be lehet-e szerezni elfogadó áron, hosszú távon az áramot.

Süli János tájékoztatta a bizottság tagjait arról, hogy folyik a felvonulási épületek kivitelezése. Nyolcvan ilyen épületre lesz szükség. A projekt mostanáig négyszáz engedélyt kapott meg, a legkomplexebb a létesítési engedély megszerzése. A kérelem elkészítéséhez szükséges műszaki dokumentációt október elejére átadta az orosz fél a Paks II. Zrt.-nek, amelynek szakemberei gőzerővel végzik annak feldolgozását. Az Országos Atomenergia Hivatal elé jövő év júniusában kerülhet. A hatóság nemzetközi szakértők bevonásával végzi az ellenőrzést. Hangsúlyozta: azon dolgoznak, hogy kellően megalapozott legyen az engedélykérelem.

A miniszter arról is beszélt, hogy hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet a Paks II. projekt finanszírozási szerződésének módosítása. Ezzel egyidejűleg a beruházás befejezésének határidejét is meghatározzák. Magyarország nem az eredetileg kitűzött időponthoz, 2026-hoz szeretné kötni a kifizetés kezdetét, hanem a blokkok üzembe helyezésének időpontjához. A tervezett módosítás csak a törlesztési határidőket érinti, a finanszírozási szerződés egyéb feltételeit nem.

Süli János kitért arra is, hogy az ENSZ Aarhus Megfelelési Bizottsága elutasította a Greenpeace ENERGY és társai Paks II. ügyében benyújtott panaszát. A genfi testület döntésével megerősítést nyert, hogy Magyarország a környezetvédelmi engedélyezési eljárás során az Aarhusi Egyezménynek megfelelően járt el, illetve a magyar jogszabályok összhangban vannak az egyezmény előírásaival.

A részletes beszámoló után képviselői kérdésekre, hozzászólásokra reagált a beruházásért felelős miniszter. Székely Sándor független képviselő egyebek mellett arról kérdezte, hogy mi lesz a kiégett fűtőelemek, radioaktív hulladék sorsa. A Paks II. beruházásért felelős miniszter kifejtette, hogy az elhasznált fűtőelemeket nem tekintik hulladéknak, hiszen lehetőség van az újrahasznosításra. A kis- és közepes aktivitású hulladékokat az e célra kialakított tárolóban helyezik el, Bátaapátiban, a nagyaktivitású hulladékok majdani elhelyezését célzó kutatások még folynak – mondta.

Az LMP-s Csárdi Antal, aki nem tagja a gazdasági bizottságnak, több kérdéssel fordult a miniszterhez. Ezek egyike a paksi atomerőmű leszerelésének költségeire vonatkozott. Süli János úgy tájékoztatott, hogy a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap a hulladékkezelés mellett a leszerelési költségek finanszírozására is szolgál. Az alap legnagyobb befizetője a Paksi Atomerőmű, amely az összes felmerülő költség figyelembe vételével, évente teljesíti befizetési kötelezettségét.

Az energiaigény világszerte növekszik, kiszolgálásához alaperőművekre van szükség. A hazai termelés ötven százalékát ma a paksi atomerőmű biztosítja, ez nem pótolható más technológiával – reagált a hozzászólásokra Ritz Gábor (Fidesz). A képviselő felhívta a bizottság tagjainak figyelmét, hogy az atomenergia a világon az egyik legtisztább energiaforrás. – Ha megfelelő biztonsági feltételek mellett, megfelelő garanciákkal építik meg az erőművet, akkor az egyik legkiszámíthatóbb, legszabályozhatóbb, legalacsonyabb emisszióval rendelkező energiaforrásról beszélünk – fejtette ki. Hangsúlyozta, hogy az energiabiztonság érdekében Paks II. hosszú távon nélkülözhetetlen.