Koronavírus-helyzet: Szájmaszkokat rendelt az önkormányzat

A koronavírus elleni védekezésre 125 millió forintot különítenek el az idei költségvetésben – jelentette be Szabó Péter polgármester sajtótájékoztatón, amelyet dr. Bodnár Imrével közösen tartottak. A Paksi Gyógyászati Központ főigazgatója többek között arról tájékoztatott, hogy mi a hivatalos álláspont a szájmaszkok viselését illetően.

Szabó Péter polgármester (b.) és dr. Bodnár Imre főigazgató (j.). Fotó: Szaffenauer Ferenc
Szabó Péter polgármester (b.) és dr. Bodnár Imre főigazgató (j.). Fotó: Szaffenauer Ferenc

– Át kellett állni az egészségügyi dolgozó-beteg találkozásokat minimalizáló ellátási formákra, tehát ahol lehet, távkonzultációt kell alkalmazni az alap és szakellátásban egyaránt – mondta dr. Bodnár Imre főigazgató. Felhívta a figyelmet arra, hogy működik az eRecept rendszer, így nem kell a vényköteles termékek felíratása miatt felkeresni az orvost, hanem telefonon ezt meg lehet tenni, majd bármelyik gyógyszertárban, bárki ki tudja váltani a felírt gyógyszereket, csak a páciens TAJ számát kell közölnie, illetve igazolni saját személyazonosságát. Ismételten kiemelte a megelőzést szolgáló gyakori kézmosást, szellőztetést, a köhögés és tüsszentés szabályainak betartását, a személyes találkozások minimalizálását, a kétméteres távolság tartását egymástól, az immunrendszer erősítését. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a hivatalos állásfoglalás szerint sebészi szájmaszkot annak kell viselnie, akinek felső légúti tünetei vannak, illetve indokolt a szájmaszk viselése azok esetében, akik sok emberrel találkoznak, mint például az egészségügyi és szociális szférában dolgozók – Minden intézkedés azt szolgálja, hogy a lehető legnagyobb mértékben minimalizáljuk a koronavírus-fertőzés lehetőségét, hogy ne nehezedjen egyszerre nagy teher az egészségügyi ellátórendszerre – emelte ki a főigazgató.

Szabó Péter polgármester úgy tájékoztatott, hogy két paksi vállalkozástól – Beanett Bt., Titkos és Jáger Kft. – rendelt az önkormányzat kétezer mosható, vasalható szájmaszkot, amelyek a héten és jövő héten készülnek el, ezeket a maszkokat elsősorban az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint a polgármesteri hivatalban dolgozóknak biztosítják, ahogy azt a tízezer darab FFP3 maszkot is, aminek rendelése folyamatban van, illetve a lakosságnak szánt húszezer darab mosható maszké is. Arról, hogy a lakosság hogyan juthat majd hozzá a mosható maszkhoz, később tájékoztatást adnak – mondta Szabó Péter, hozzátéve, ez a mennyiségű FFP3 maszk több hónapra elegendő. Bejelentette, hogy a képviselő-testületi feladat és hatáskörében úgy döntött, hogy 125 millió forintot elkülönítenek az ide költségvetésből a koronavírus elleni védekezés költségeire a felhalmozási tartalék és általános céltartalék terhére.