Az aktuális helyzetről tájékoztattak

A Magyar Közlönyben ma (05.01.) reggelre megjelent kormányrendelet értelmében május 4-vel – Budapest és Pest megye kivételével – országosan megszűnik a kijárási korlátozás. Az ünnepi hétvégére a polgármesterek elrendelhetnek a még érvényben lévő kijárási korlátozást szigorító intézkedéseket. Ezek részleteiről Szabó Péter polgármester és Szántó Zoltán alpolgármester ma délelőtt (05.01.) tájékoztattak.

Szabó Péter, Paks polgármestere (b.) és Szántó Zoltán, Paks alpolgármestere (j.). Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök
Szabó Péter, Paks polgármestere (b.) és Szántó Zoltán, Paks alpolgármestere (j.). Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

A polgármester azt mondta, hogy ezen a hétvégén nem kíván élni a szigorítás lehetőségével. Felhívta a paksiak figyelmét arra, hogy a május 4-től életbe lépő kormányrendelet értelmében a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – továbbra is minimalizálni kell, és lehetőség szerint betartani egymástól a legalább másfél méter védőtávolságot. Kötelező a szájat és orrot valamivel eltakarni (pl. orvosi maszk, sál, kendő) az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Kiemelte, ennek feltételét az önkormányzat megteremtette azzal, hogy minden paksi lakosnak biztosított szájmaszkot.

A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok látogathatók, a játszótereket továbbra is zárva tartják. Valamennyi üzlet nyitva tarthat, ugyanakkor az idősek védelmében továbbra is marad a szabály, miszerint a 65 év felettiek az üzletekbe, drogériákba, gyógyszertárakba csak 9 és 12 óra között mehetnek, ebben az idősávban csak ők tartózkodhatnak ott. A rendelet szerint a piacok nyitvatartásának és a 65 év felettiek általi látogatásának rendjéről a polgármesterek dönthetnek, Szabó Péter a jelenleg érvényben lévő helyi korlátozáson egyelőre nem kíván módosítani. A vendéglátóhelyek (éttermek, kávézók, cukrászdák, büfék, presszók) tekintetében enyhítés, hogy megnyithatják kerthelyiségüket, teraszukat, a megrendelt étel, ital ott elfogyasztható, egyebekben a korábbi szabályozás követendő. A védőtávolság (asztaltársaságonként értendő) megtartásához szükséges feltételek biztosításáról az üzemeltetőknek kell gondoskodniuk, a rendelet hatálybalépésétől 2020. szeptember 1-ig nem kell a közterület-használati díjat megfizetniük. Megnyithatnak a strandok, a szabadtéri fürdők, a szabadtéri múzeumok és az állatkertek, a paksi strand megnyitásának időpontjáról később dönt a városvezetés – összegzett Szabó Péter, kiemelve, hogy az enyhítések időszaka kezdődik, ami egyben azt jelenti, hogy nagyobb súlya lesz az egyéni védekezésnek, a védőtávolság betartásának, a maszk viselésének, a nagyobb csoportosulások kerülésének.

Szántó Zoltán alpolgármester arról tájékoztatott, hogy kormányrendelet értelmében május 4-től a sportrendezvények nézők nélkül megtarthatók, a sportegyesületek által szervezett, az amatőr-, a szabadidős és a tömegsport edzéseken a részvétel megengedett. Ehhez kapcsolódóan a jövő héten ütemezetten megnyitják Pakson a fitneszparkokat. Továbbra sem lehet rendezvényeket tartani, kivétel a vallási szertartás, temetés és a polgári házasságkötés, de a védőtávolság betartására oda kell figyelni, ami a szervezők felelőssége. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyermekfelügyelet a paksi bölcsődében és az óvodákban megoldott a székhelyintézményekben, de szükség esetén megnyithatnak tagintézményeket is. Igényüket a szülők az adott napot megelőző napon délig jelezhetik az adott intézményben, és nyilatkozniuk kell arról, hogy gyermekük nem szenved fertőző betegségben. A tájékoztatót ide kattintva olvashatják.

Szabó Péter polgármester azt is elmondta, hogy az egészségügyi alapellátó rendszerről külön jogszabály készül, amint ez megjelenik, dr. Bodnár Imrével, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatójával tájékoztatják a lakosságot. Arra kért mindenkit, hogy tartsák be a fent felsoroltakat, amelyek betartását a rendőrség ellenőrzi.