Több mint százan pattantak biciklinyeregbe

– A városban több kerékpárút épült és újult meg az utóbbi időben. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogyan kell közlekedni a biciklisávokon, milyen szabályok vonatkoznak a két keréken közlekedőkre illetve a gyalogosokra. Mi, akik régóta kerékpározunk, úgy gondoltuk, egy népszerűsítő program mindenképp hasznos lehet, és szabadidős kikapcsolódásnak is remek – mondta el a főszervező, Veisz Zsuzsanna.

Fotó: Szaffenauer Ferenc

További fotók a KERÉKPÁRÚTazásról itt, a Paksi Hírnök képgalériáján.

A komplex hétvégi eseményt két hónapig szervezték, melyet az időjárás is kegyeibe fogadott, így 126-an pattantak nyeregbe vasárnap délelőtt. A kerékpározók bejárhatták a várost, közben játékos ügyességi feladatokat oldhattak meg. A polgármesteri hivatal előtt a rendőrség szakemberei várták a bringával érkezőket. Herman Gábor közlekedési alosztályvezető elmondta, áprilisban fokozott ellenőrzés keretében ellenőrzik a bicikliseket, és sajnos még mindig akad probléma.

– Szomorú, hogy a mai napig többen meglepődnek azon, hogy kötelező tartozékai is vannak a járműnek, így a világító- és a fékberendezések. Tapasztalataink szerint egyre többen tekernek ittasan, mely szintén büntetést von maga után – tette hozzá a Paksi Rendőrkapitányság munkatársa. Anohim Nikita jogosítvánnyal még nem rendelkezik, ezért sokat biciklizik a városban. Ha nem lyukas a hátsó kereke, bátran felpattan a drótszamárra, mivel szerinte Pakson, két keréken közlekedni biztonságos.

– Nagyon egyenletesek a település kerékpárútjai, élmény rajtuk haladni. Nincs semmi akadály, zökkenő, így könnyedén eljuthatok oda, ahova szeretnék – fogalmazott a fiatalember. Az ürgemezei strandnál extrémsport bemutatót is láthattak az érdeklődők, a paksi és dunaújvárosi fiatalok különleges trükkökkel szórakoztatták a publikumot. A Horgos testvérek a triál szakágban jeleskednek, Attila egyszeres, Máté háromszoros magyar bajnok. A kerékpározás ezen válfaja Magyarországon még gyerekcipőben jár, így sok a nehézség, többek közt gyakorolni sem mindenhol lehet.

– Dunaújvárosban van egy kiépített pályánk erre a célra. A raklapokat, rönköket tetszés szerint építhetjük, pakolhatjuk, így könnyebb megtanulni az újabb elemeket. Sajnos nem minden városban van ilyen lehetőség, így az ottani fiatalok többnyire városfalakon, csatornafedőkön tréningeznek. Ez lakosokat többnyire érthetően zavarja – értékelte a hazai viszonyokat Horgos Máté. A szervezők meglepetésekkel is szolgáltak a résztvevőknek, így a benevezett családok, munkahelyek, csapatok és egyéni indulók között vacsorameghívás, fürdőbelépő és egyéb nyeremények találtak gazdára. A legaktívabb iskola a Bezerédj volt, jutalmuk egynapos kirándulás lett.