Extrém helyzeteket modellez a stresszteszt

Kezdődhet a sokat emlegetett stresszteszt, azaz a Célzott Biztonsági Felülvizsgálat a paksi atomerőműben. A PA Zrt. az elmúlt pénteken megkapta az Országos Atomenergia Hivataltól az erről szóló dokumentumot. A biztonsági felülvizsgálatot az Európai Tanács előírására minden európai atomerőműben el kell végezni. A követelményrendszert az Országos Atomenergia Hivatal az európai nukleáris biztonsági hatóságok szervezetének, a WENRA-nak az ajánlásai alapján, a hazai vezető nukleáris biztonsági szakemberek közreműködésével állította össze.

Hamvas István emlékeztetett arra, hogy ilyen biztonsági elemzéseket rendszeresen végeztek eddig is, egy nukleáris létesítmény ugyanis csak akkor működhet, ha az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatósága előírásait mindenben teljesíti, és ezt igazolja is. Tízévente kerül sor a biztonsági felülvizsgálatra, a legutóbbi alapján a Paksi Atomerőmű Zrt. a blokkok üzemidejének végéig (2012-2017) megkapták a működési engedélyeket. A vezérigazgató rávilágított, hogy ezek során azt kell igazolni, hogy az atomerőmű minden berendezése biztonsággal működik a tervezett üzemidő végéig. A Célzott Biztonsági Felülvizsgálat során viszont azt kell bizonyítani, hogy a biztonság extrém helyzetekben is fenntartható. Az elemzés eredményeként azt várják, hogy rátalálnak esetleg olyan pontokra, amit tovább javíthatnak, tovább növelve a biztonságot. Az atomerőmű szakemberei olyan intézkedések bevezetésére igyekeznek javaslatot tenni, amelyek segítségével a fukusimaihoz hasonló következmények az ésszerűen feltételezhető minden esetben elkerülhetőek lesznek A vezérigazgató hozzáfűzte, hogy a stresszteszt kifejezés nem igazán jó, hiszen az erőműveket valójában nem teszik próbára, úgy, mint egy autót, amikor kipróbálják tud-e kétszázzal menni. Ez esetben ugyanis elemzéseket végeznek, hogy arra kapjanak választ, hogyan „viselkedne” az atomerőmű biztonsági rendszere szélsőséges, nagyon kis valószínűséggel felmerülhető események során. Azt, hogy milyen helyzetekre kell számításokat végezni, a dokumentum részletezi. Ilyen például, ha hűtővíz vagy villamos betáplálás nélkül marad az atomerőmű földrengés vagy szélsőséges időjárás miatt.

A vizsgálatot egy e célból létrejövő szakembergárda végzi, amelynek tagjai egyébként is ilyen tevékenységet végeznek az atomerőműben. Az eredményt megküldik az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságának, amely december 31-ig határozza meg a Paksi Atomerőmű Zrt. számára a szükséges teendőket. Az OAH közleményében azt hangsúlyozta ezzel összefüggésben, hogy a paksi atomerőmű ma is rendelkezik minden, a korszerű nemzetközi elvárásoknak megfelelő biztonsági elemzéssel és az ezeknek megfelelő biztonsági berendezésekkel és eljárásokkal. A Célzott Biztonsági Felülvizsgálat eredménye tehát csak az eddigi nemzetközi gyakorlat által megkövetelten jelentősen túlmutató biztonságnövelő intézkedésekre vezethet.