Viszlát, füstös kiskocsmák: itt a dohányzási tilalom

2012. január 1-jétől tilos a dohányzás minden zárt légterű helyen, többek között a munkahelyeken és vendéglátó helyiségekben is. Erről még április 26-án döntöttek a honatyák, amikor megszavazták a Fidesz–KDNP koalíció nemdohányzók védelméről szóló törvényjavaslatát.

Fotó: Hemera

A szigorú szabályozás célja, hogy a dohánytermékek forgalmazásának részleges korlátozásával csökkentsék a kiskorúak hozzáférését ezekhez a termékekhez, illetve hogy védelmet biztosítsanak a nemdohányzók, valamint az életkoruk vagy egészségi állapotuk miatt egyébként fokozott védelmet igénylő személyek részére a passzív dohányzás káros hatásaival szemben. Ez a hivatalos indoklás jelent meg az új törvény elfogadásakor. A szigorított szabályozás szerint 2012. január elsejétől tiltott a dohányzás minden közforgalmú intézmény és a munkahelyek valamennyi zárt légterű helyiségében, emellett a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, az aluljárókban, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, a játszótereken, valamint a játszóterek ötméteres környezetében, de az önkormányzat további tiltott helyeket is meghatározhat. Jövő év elejétől a vonatokon sem lehet dohányozni, megszűnnek a dohányzókocsik. Dohányzóhelyet csak szabad levegőn, a bejárattól legalább öt méterre lehet kijelölni, kivéve azoknál a vendéglátóhelyeknél, ahol erre kizárólag közvetlenül a bejárat előtt van lehetőség. Viszont továbbra is rá lehet gyújtani a szabadtéri szórakozóhelyeken és a kerthelyiségekben. Szabadtéren sem lehet kijelölni dohányzóhelyet közoktatási, gyermekjóléti és gyermekvédelmi, illetve egészségügyi intézményekben. A szigorú korlátozás az egész magyar lakosság egészségének védelmét szolgálja – olvasható a szakminisztérium honlapján –, hiszen a dohányzás több évvel csökkenti a várható élettartamot.

A felmérések szerint a magyar lakosság 38 százaléka dohányzik, emiatt a tüdőrák okozta halálozást tekintve Magyarország világelső, pedig a dohányzás okozta halál megelőzhető. A szabályozás betartását az ÁNTSZ fogja ellenőrizni, a tilalom megsértése esetén egészségvédelmi bírságot fog kiszabni. Az új szabályozás bevezetése után, három hónap türelmi idő leteltével, 2012. április elsején kezdődik a bírságolás a törvényt megsértők esetében. A 20 és 50 ezer forint közötti egészségvédelmi bírságot, illetve a maximum 30 ezer forintos helyszíni bírságot az ÁNTSZ számlájára kell befizetni. Az ÁNTSZ az így befolyt összeg felét havonta átutalja az egészségügyért felelős minisztériumnak, ahol dohányzás-megelőzésre, a dohányzásról való leszokást támogató programokra, egészség-megőrzési célokra, valamint az egészségügyi ellátás színvonalát fejlesztő programokra használható fel. Szigorodnak a dohánytermékek forgalmazására és a cigarettásdobozok csomagolására vonatkozó előírások is, ezek betartását az eddig megszokottak szerint a fogyasztóvédelmi felügyelőségek ellenőrzik.

Az általunk megkérdezettek közül sokan még nem hallottak az új szabályozásról. A paksi vendéglátó egységek vezetői egyetértenek a szigorítással, és be fogják tartatni vendégeikkel az előírásokat. Kiss Miklós, a Kiss–Nádas Vendéglő tulajdonosa már öt évvel ezelőtt kirakta a dohányzást tiltó táblát üzletében. Azt mesélte, hogy ettől nem csökkent a forgalma, sőt vannak, akik éppen azért járnak a vendéglőbe, mert ott nem lehet rágyújtani. A Szivacs Büfében gyakran alakul ki vita a cigarettázók és a nemdohányzók között a füst miatt, az új szabályozásnak köszönhetően ez megszűnik, tudtuk meg Jilling Jánostól. A cégvezető tájékoztatása szerint a piactéri egységben a bejárattól öt méterre lesz kijelölve dohányzóhely januártól.