Tragédiából született adomány

Újszülöttek százainak lehet segítségére az a lélegeztetőgép, amelyet a PTE Gyermekgyógyászati Klinika Perinatális Intenzív Centruma kapott egy volt betegük családjának közbenjárására. A több mint négymillió forintos adományt az újszülötteket ellátó intenzív részleg a Reménysugár a Beteg Gyermekekért, a Rászorultakért és a Betegekért Alapítványtól kapta. A szervezetet egy nagyon fiatal édesanya, Béda Nikolett kereste meg. Niki kisfiát egy éven át ápolták a klinikán. Az erőfeszítések hiábavalónak bizonyultak, Bence nem tudott megbirkózni a betegséggel. Édesanyja azóta visszaült az iskolapadba, csecsemőgondozó szeretne lenni, idén érettségizik a paksi Vak Bottyán Gimnáziumban.

Fotó: Vida Tünde

Mint elmondta, kisfia a vártnál korábban, kis súllyal született a pécsi klinikán. Egy génhiba miatt nem tudott önállóan lélegezni, ezért egy éven át gép segítségével lélegeztették a kórházban. Nikolett nap mint nap utazott, ami rendkívül nagy anyagi terhet jelentett számára, ezért a Reménysugár a Beteg Gyermekekért, a Rászorultakért és a Betegekért Alapítványhoz fordult, hogy segítségüket kérje. Mire megérkezett a pozitív válasz, már késő volt: Bence feladta a harcot. Éppen az első születésnapján temették.

Niki és szülei úgy gondolták, hogy ha nekik nem is, másoknak talán tud segíteni az alapítvány, ezért újra megkeresték a pécsi gyermekgyógyászati klinika támogatását kérve. Egy év elteltével, tavaly év végén érkezett meg az alapítvány és a kórház meghívása az adomány ünnepélyes átadására. Az intézmény egy igen korszerű lélegeztető géppel gazdagodott. Mint azt lapunknak dr. Adamovich Károly osztályvezető főorvos, Bence volt orvosa elmondta, a légzési problémákkal küszködő babák életminőségét javítja a berendezés, amely a hasonló célú gépekhez képest kevésbé agresszív módon gondoskodik a lélegeztetésről, így a koraszülöttek éretlen tüdejét kisebb mértékben károsítva tudja az oxigénellátást biztosítani. Miként a szakorvos kifejtette, ha az éretlen tüdőt olyan hatások érik, krónikus állapot alakul ki, amelynek terápiája még nem ismert, így akár a gyermek halálához is vezethet. Arról is beszámolt, hogy osztályukon évente kétszáz babát ápolnak. A gépet már használatba is vették: az új év első napjaiban használták első ízben. Dr. Adamovich Károly hozzátette, szép gesztus Nikolett és szülei részéről, hogy az alapítványt megkeresték. – Itt elsősorban a család volt a zászlóvivő – hangsúlyozta hozzáfűzve, hogy manapság, amikor mindenki az egyéni boldogulásával van elfoglalva, minden ilyen gesztus dicséretes.

Nikolett elmondta, hogy örömmel töltötte el, hogy kezdeményezésük eredménnyel járt. Azt is elárulta, hogy abban bízik, egyszer ugyanazon az osztályon dolgozhat, ahol kisfiát gondozták, terve ugyanis az, hogy csecsemőápoló lesz.