Már gyermekkorában könyvelő akart lenni

Fotó: Szaffenauer Ferenc

Kiemelkedő a szorgalma, pontossága és kollégáival ápolt kapcsolata – ez a jellemzés olvasható Mayer Antalnéról abban a felterjesztésben, amelyben Deák Ferenc-kitüntetésre javasolták a polgármesteri hivatal munkatársát. A díjazott több mint harminc éve dolgozik a közszférában, a pénzügyi hivatali ágazatfelelőst csütörtökön az Erzsébet Nagy Szállodában megrendezett köztisztviselői napon köszöntötték a kollégák és a város vezetői.

Pakson született, itt végezte el az általános iskolát, majd a bonyhádi Perczel Mór Közgazdasági Szakközépiskolában megszerzett érettségi után néhány év múlva a mérlegképes könyvelői végzettséget igazoló oklevelet is átvehette Mayer Antalné Jutka. Első munkatapasztalatait is szülővárosában szerezte meg, két évig egy helyi vállalkozásnál, majd a közszférába kerülvén. 16 éven keresztül a mai II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában dolgozott könyvelőként, a gazdasági vezető helyetteseként látta el feladatait, majd 2000-től a polgármesteri hivatal pénzügyi osztályán tevékenykedik, több munkakörben kipróbálva szaktudását.

A nagykincstár indulásakor számviteli, pénzügyi ügyintézőként az intézményi bankszámla-kivonatok összerendezése, a könyvelés számítógépes rögzítése és az adóhatósággal kapcsolatos feladatok tartoztak a hatáskörébe. 2006-tól a polgármesteri hivatal könyvelése a dolga: a főkönyvi könyvelés, a kincstár felé készülő beszámolók előkészítése és a tervezési csoport munkájának alapjául szolgáló adatszolgáltatás Mayer Antalné munkája. Szabadidejében sem szakad el szakmájától, a könyveléstől, hiszen, ha éppen nem olvas vagy kézimunkázik, akkor munkaidőn kívüli feladatként 2011 óta a Paksi Kistérségi Alapszolgáltatási Központ könyveléséért felel a tervezéstől a beszámolásig. – Bár előfordul, hogy nagyon sok a munka, szorosak a határidők, emiatt túlóráznunk kell, szeretem a szakmámat. Már általános iskolásként könyvelő szerettem volna lenni, a pályamódosítás soha nem jutott eszembe – mesélte el a díjazott, aki szerint választott hivatása sokat változott az elmúlt harminc évben. Bár ma már szinte minden munkafolyamatot számítógépen végeznek, bonyolultabb lett a könyvelés: a bevallások, jelentések elkészítése tájékozottságot, állandó naprakészséget igényel. Ez utóbbiban nagy segítségére vannak azok a továbbképzések, amelyeket az önkormányzat biztosít számára és munkatársai részére.

Egymás munkájának segítése is fontos minden kolléganő számára, ezért is olyan jó a közösség a pénzügyi osztályon. Évenkénti osztálykirándulásaikról (tavaly például a bikali élményparkban jártak) élményekkel gazdagodva térnek haza, tudtuk meg Mayerné Jutkától, aki büszkén mesélt családjáról is. Férje a mezőgazdaságban dolgozik, gyermekei Anti gépészmérnökként, Éva pedig édesanyja hivatását követve közgazdászként tevékenykedik Budapesten.