Megalakult az atomerőmű új projekttársasága

Létrehozta új projekttársaságát a paksi atomerőmű bővítésére az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. – tájékoztatta a társaság hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója Nagy Sándor, az MVM Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese lett. Vezetésével folytatódik az atomerőmű telephelyén létesítendő új atomerőművi blokkokhoz kapcsolódó elemző, tervező, döntés-előkészítő és engedélyeztetési munka.

Az új társaság elnöke Baji Csaba, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. elnöke. Nagy Sándor vezérigazgató egyúttal a társaság igazgatóságának is tagja, Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója mellett. A felügyelőbizottság elnöke Nagy Csaba, az MVM Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese, további tagjai Kriston Ákos, az MVM Zrt. üzletfejlesztési osztályának tanácsadója, valamint Katona Kolos, az MVM Zrt. jogi és igazgatási osztályának jogtanácsosa.

A tájékoztatás szerint az új társaság viszi tovább a magyar villamosenergia-termelés több mint 40 százalékát adó paksi atomerőmű tervezett bővítését előkészítő Lévai Projekt feladatait. Az MVM Zrt. 100 százalékos tulajdonában álló leányvállalat feladata lesz, hogy a beruházás minden lényeges aspektusát megvizsgálja annak érdekében, hogy a részletes tanulmányok, értékelések alapján felelős döntés születhessen az új paksi blokk(ok) megépítésének tervéről.

A kormány 2012 júniusában nyilvánította a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt fontosságú és az energiaellátás biztonsága érdekében alapvetően szükséges beruházássá az előkészítés alatt álló projektet.