Zónán kívül maradhat a rács és a virág

Nem büntetnek a muskátlik miatt, a lábtörlő, a virágok, akár még a rácsos ajtó is maradhat a lépcsőházban, de nem akármilyen feltételekkel, ezért érdemes utánajárni, pontosan mi is vonatkozik ránk: lapunk összefoglalta a társasházi közlekedőkre vonatkozó legfontosabb előírásokat, változásokat.

Január óta szigorúbb a megítélése a társasházakban nem rendeltetésszerűen tárolt holmiknak, ugyanis tűz esetén ezek lassítják, akadályozzák a tűzoltó munkáját, gyúlékonyak lehetnek és elzárhatják a menekülés útvonalát. A tűzvédelmi bírságok összegeit még egy 2011 decemberében megalkotott kormányrendeletben tették egyértelművé: a minimumtétel 60, de akár 100 ezer forint is lehet. A türelmi idő április elején lejárt, azóta megbírságolhatják azokat, akik nem tartják be a szabályt. Kezdetben sokan felháborodtak azon, hogy nem lehet virágokat, szekrényeket tárolni a lépcsőházban, a katasztrófavédelem szerint azonban ennek megvan az oka, s a szabályt be kell tartani. Erre reagálva többen arra hivatkoztak, hogy nem tudják hol tárolni a holmijaikat. Korábban lapunk is foglalkozott a témával, azóta azonban módosultak az előírások: nem arról van szó, hogy semmit sem lehet a lépcsőházban tárolni, hanem konkrét paramétereket határozott meg a katasztrófavédelem. Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet, azaz az OTÉK meghatározta a kiürítésre figyelembe vett folyosók legkisebb szabad szélességét. A szélességgel kapcsolatos konkrét követelmények szerint a menekülési útvonal szélességét számítással kell meghatározni, de annak szélessége 1,1 méternél, illetve a tömegtartózkodásra szolgáló építményrészben 1,65 méternél keskenyebb nem lehet, mindemellett a járófelülettől mért 1,95 méter magasságban nem szabad leszűkíteni a kiürítési útvonal keresztmetszetét. Közérthetőbben fogalmazva: az 1,1 méter széles menekülési útvonalon nem helyezhető el a menekülést, közlekedést akadályozó tárgy, de a feltüntetett magasságon felül bármi, például virág is elhelyezhető a tűzvédelmi hatóság engedélye nélkül abban az esetben, ha a virágtartó alsó része van az említett magasságban. A módosított szabályleírásból kiderül az is, hogy ugyan a rácsos ajtó elhelyezése tűzvédelmi előírásokkal nem ellentétes, azonban a kialakítás a menekülést, valamint a tűzoltói beavatkozás hatékonyságát korlátozza. Ezért a rácsos ajtóval lezárt területen nem lehet tűzvédelmi biztonsági berendezés, ezek indító-, nyitószerkezetei, valamint a közműelzárók főkapcsolói, például fali tűzcsap, hő- és füstelvezető ablak vagy mentésre szolgáló ablak. Továbbá a közlekedőn elhelyezett rács nyílószárnya nem torlaszolhatja el vagy szűkítheti le a lépcső menekülési útvonalát. Nem sért tűzvédelmi jogszabályokat, ha valaki lakása bejárati ajtaját ráccsal vagy a lakóépület főbejáratát kulccsal, illetve kóddal zárja le. Elektromos zár esetén az a szabály, hogy a menekülés irányából hozzáférhető helyen a zárat oldó, feliratozott nyomógombot kell elhelyezni.

A tűzvédelmi hatóság az ellenőrzések során a biztonsági berendezések kialakítását, az épületben tartózkodó személyek menekülési feltételeit, tűzbiztonságát vizsgálja. Azokban az esetekben, amikor úgy ítéli meg a katasztrófavédelmi kirendeltség, hogy az épületben tartózkodók biztonságát veszélyezteti a menekülési útvonal szűkítése, közlekedőn, lépcsőházban éghető anyagok, burkolatok elhelyezése, felszólítás vagy bírság következhet. A paksi társasházakban is folyamatos az ellenőrzés, a legtöbb helyen kielégítőek a körülmények, csupán két esetben került sor eddig bírság kiszabására, árulta el lapunknak Bán Attila, a katasztrófavédelem paksi kirendeltségének vezetője. Idővel minden ingatlanban megtörténik az ellenőrzés, a vizsgálatok előtt pár héttel értesítik a lakókat. Hibák azért még mindig akadnak, leggyakrabban a bicikli vagy éghető anyagok helytelen tárolása okoz problémát, a szabálytalankodókat minden esetben figyelmeztetik. A lakóknak azt kell megérteniük, hogy ezek a vizsgálatok az ők és családjuk biztonsága érdekében történnek, illetve a többi lakó védelmében, hiszen itt lakóközösségekről van szó, hangsúlyozta Bán Attila. Tűz esetén az akadályok a maguk és a többiek biztonságát veszélyeztetik, valamint a beavatkozó tűzoltók munkáját is nehezítik, ugyanis egy füsttel telített helyiségben, korlátozott látási viszonyok között alapvetően nehézkes az emberek vagy értékek mentése, mutatott rá a szabályozás lényegére a tűzoltó parancsnok.
Ádám Attila a közel 120 paksi társasház közül mintegy 42 kapcsán lát el közös képviselői feladatokat. A tűzvédelmi előírásokról lapunknak úgy nyilatkozott, eleinte nehéz volt a rendelet elfogadtatása, mára azonban megszokták a lakók és igazodnak a szabályokhoz, amelyeken azóta egyszerűsítettek is. Az ellenőrzésekről előzetesen mindig tájékoztatást kapnak, és a rendeletek módosításáról is időben értesül, köszönhetően a közös képviselők és a helyi hivatalos szervek együttműködésének, a jó információáramlásnak. A szabályozásokat a lépcsőházakban rendre kifüggesztik, de ezek a katasztrófavédelem honlapján is megtalálhatóak.