A paksi faágyú legendája

A hétvégén nem mindennapi történettel ismerkedhetett meg a Paksi Vak Bottyán Gimnázium öregdiák-találkozójának hallgatósága Bencze Barnabás jóvoltából. A helytörténész több más érdekes történet mellett a paksi faágyú legendáját osztotta meg a közönséggel. Ahogy a legenda, úgy a forrása sem mindennapi: egy amerikai szórakoztató ismeretterjesztő sorozat, az Állítólag (Mythbusters) 2003-as adása adta közre és rekonstruálta a sztorit.

A tréfás történet szerint Paks háborúba keveredett egy szomszéd faluval. A csatározások közepette a paksi bíró úgy döntött, hogy ágyút készíttet, mégpedig bronz híján fából. A falu határában álló százéves tölgyfából el is készült az ágyú, aminek elsütésére az egész falu kíváncsi volt. A lőporral megtöltött ágyú felrobbantotta a fél hegyet és több tucatnyi bámészkodót ölt meg. A halottakat látva a paksi bíró azonnal kihirdette győzelmüket, mondván: „Ha ennyi halott van nálunk, mennyi lehet az ellenségnél?”

A falucsúfoló történet érdekessége, hogy teljességgel ismeretlen a paksi helytörténészek előtt. Nem úgy a tihanyiak számára, akik lelkesen ápolják a paksival szinte szóról szóra megegyező tihanyi legendát (elbeszélő költemény és színdarab is készült belőle), és igencsak sajnálják, hogy az amerikai sorozat nem tihanyiként emlékezik meg a faágyúról.
Az Állítólag című műsorba egyébként valószínűleg a Darwin Awards (a legértelmetlenebb és ugyanakkor legkülönösebb halálokat gyűjtő szervezet) 2001-es kiadványából kerülhetett be a történet. Hogy itt miért lett Tihanyból Paks, az rejtély.

Frissítés: számos hozzászólás érkezett cikkünkhöz, miszerint Bölcske és Madocsa, illetve Dunaszentgyörgy és Gerjen vívta ama bizonyos csatát; Kernné Magda Irén pedig cáfolta, hogy ne lett volna paksi verziója a legendának.