Újabb mérföldkő az üzemidő-hosszabbítás folyamatában

Benyújtotta az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a 2. blokk üzemidő-hosszabbítására vonatkozó engedélykérelmet az Országos Atomenergia Hivatalhoz. Az egyes blokk a tervezett idő utáni további húszéves működésre 2012 decemberében kapta meg az engedélyt. A hazai szabályozás szerint az érvényes engedély lejárta előtt egy évvel kell új engedélyért folyamodni. Az engedélykérelem mintegy háromezer oldalnyit tesz ki. A hatóság döntése 2014 utolsó negyedévére várható.

Hamvas István vezérigazgató tájékoztatása szerint az engedélykérelem benyújtására való felkészülés több éves munkát igényel. Jelenleg épp a 3. blokkon, a szokásos éves főjavítással egyidejűleg, annak időtartamát megnövelve zajlik ilyen korszerűsítés, illetve a biztonságot tovább növelő beruházás. Ennek keretében megtörténik a reaktor berendezéseinek anyagvizsgálata, a turbinalapátok cseréje, a pihentetőmedence hűtőkörének teljes körű vizsgálata, a fő-transzformátor cseréje, illetve a generátorok védelmének modernizációja.

– Az üzemidő-hosszabbításra való felkészülést is biztosító munkák elvégzése után a 3. blokk várhatóan a jövő év elején áll újra üzembe – olvasható az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. MTI-hez eljuttatott közleményében. – A 2. blokk kitűnő műszaki és biztonsági színvonalát alapul véve az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. meggyőződése, hogy a most beadott üzemidő-hosszabbítási engedélykérelmünk kapcsán a hatóság pozitív döntést fog hozni, így az 1. blokk után a 2. blokk is további 20 évig lehet a hazai villamos energiatermelés bázisa– idézi a közlemény a társaság vezérigazgatóját.

A paksi atomerőmű minden fejlesztést, így az üzemidő-hosszabbítással összefüggő beavatkozásokat is saját forrásaiból finanszíroz, nem használ fel állami támogatást, központi költségvetési forrásokat. A blokkok továbbüzemeltetése költséghatékony beruházás, ennyi pénzből egyetlen más megoldással sem lehetne 2000 MW termelő kapacitást létesíteni, és húsz évre szavatolni a folyamatos villamosenergia-termelést, összegzi a közlemény, amely arra is emlékeztet, hogy az atomerőmű környezetkímélő és működését a magyar lakosság döntő többsége támogatja.