A paksi atomerőmű az MVM Csoport meghatározó ékköve

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

A paksi atomerőmű blokkjainak továbbüzemelése, az új blokkok megépítése az ellátásbiztonságot, az ország energiafüggetlenségét és a rezsicsökkentést szolgálják. A kormányzat továbbra is számol a nukleáris kapacitással, az MVM Csoport középtávú stratégiájában is fontos szerepet szán ennek. Minderről a társaságcsoport vezetői és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter számoltak be nagy sajtóérdeklődés mellett kedden, az MVM székházban tartott tájékoztatójukon.

Németh Lászlóné leszögezte, hogy a kormányzati energiapolitikán nem kívánnak változtatni. A 2011-ben elfogadott energiastratégiában megfogalmazták, hogy növelni kell az ellátásbiztonságot, biztosítani kell megfizethető árú energiaszolgáltatást. – Jól látható, hogy az MVM csoport komoly eredményeket ért el – fogalmazott a miniszter utalva a cégcsoport előző napi közgyűlésére, az ott rögzített eredményekre. Külön kitért a paksi atomerőműre kiemelve azt, hogy az egyes blokk üzemidő-hosszabbításának komoly jelentősége van, hiszen további húsz évig fenn tudják tartani a működését. Kiemelt feladatnak nevezte azt is, hogy a szükséges engedélyeket a kettes blokk is megkapja.

Németh Lászlóné beszélt arról is, hogy további rezsicsökkentéseket terveznek, szeptemberben a villamosenergia-szektorban 5,7%, októbertől a távhőszolgáltatásnál 3,3%-os csökkenés lesz, illetve előkészítik az úgy nevezett ipari rezsicsökkentést a nemzetgazdaság versenyképességének növelése érdekében. Ezért egy nonprofit közműszolgáltatót hoznak létre, amihez viszont új közszolgáltatási törvény megalkotását készítik elő.  – Nagyon fontos az energiafüggetlenség, az energiaellátás biztonságának megteremtése érdekében, és az ipari rezsicsökkentés feltételeinek megteremtéséhez az a megállapodás, amit az Orosz Föderációval kötöttünk – húzta alá a nemzeti fejlesztési miniszter. Emlékeztetett rá, hogy két blokk építéséről van szó. Az ehhez kapcsolódó hitelszerződést az újonnan megalakuló kormány elé fogják terjeszteni, mondta. Kiemelte, hogy különböző megállapodásokat kötöttek a közelmúltban nukleáris oktatás, szakképzés területén, amiben a paksi gyakorló központnak jelentős szerepe van. Vietnam, Dél-Korea, Törökország már szerződött partnere hazánknak, további két országgal folyamatban vannak az erre vonatkozó megbeszélések.

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

Baji Csaba, az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója részletesen beszámolt a társaság 2010 óta törtetlen fejlődéséről, amit az elmúlt évi beszámoló, a mérleg adatai is tükröznek. A társaságcsoport küldetése, mint mondta, világos és egyértelmű: egy sikeres, erős, nemzeti, regionálisan meghatározó, integrált energetikai vállalatcsoport felépítése a cél. Ezen az úton indultak el és haladnak 2010 óta. Komoly szakmai munka eredményeként jelentős javulás történt a társaságcsoportnál, átvilágította a tagvállalatokat, feltárták, kiküszöbölték a veszteségforrásokat, áttekintették az összes szerződést, definiálták az erős és gyenge pontokat. A cégcsoport az elmúlt négy évben, különböző adónemekben 520 milliárd forint befizetésével növelte az állami költségvetést. – A paksi atomerőmű meghatározó ékköve az MVM Csoportnak. Sokszor mondtuk, hogy biztonságosan működő atomerőművel lehet jó eredményt elérni, a paksi atomerőmű biztonságosan működik. Ezt több nemzetközi vizsgálat megerősítette, hangsúlyozta Baji Csaba. Kiemelte a célzott biztonsági felülvizsgálatot, amely nemzetközi szinten példaértékűnek minősítette a paksi atomerőművet. Pakson – húzta alá – 1982 óta 400 TWh villamos energiát állítottak elő, ami a magyar lakosság 35 évi felhasználásának felel meg. Ami a hosszú távú elképzelések szempontjából fontos, hogy a környezetét nem károsítja és a lakosság több mint háromnegyede támogatja, emelte ki az elnök-vezérigazgató. Részletesen beszámolt az új blokkok építésének előkészítése érdekében tett lépésekről is külön kiemelve, hogy a 40%-os hazai beszállítói arány a magyar gazdaság közös érdeke.