Pakson is elkölthető a lottóötös

Fotó: Szaffenauer Ferenc
Fotó: Szaffenauer Ferenc

Országosan a teljes lakáspiac alig másfél százalékát teszik ki a luxusingatlanok, vidéken még ennél is kisebb arányt, ennek ellenére Pakson is található pár rekordösszegbe kerülő ingatlan, amit akárki nem engedhet meg magának. Városunkban alapvetően magasak a lakásárak, ezúttal azonban a kiugró értékűeket vesszük górcső alá: többségük befektetési célú ingatlan, de a családi házak között is akad pár gyöngyszem, amit talán csak a lottóötös megnyerésével tudnánk megvásárolni. Az ár ugyanakkor önmagában nem lehet a luxus mércéje, hiszen ebben a szegmensben mindennek egyaránt prémium minőségűnek kell lennie. A beltéri úszómedence, a wellnessrészleg, a kiemelkedően magas minőségű beépített anyagok, a korszerű gépészet és műszaki megoldások, valamint a többállásos garázs mind alapkövetelmény ahhoz, hogy egy ingatlant luxusnak, extrémnek definiáljanak. Nem minden nagy értékű ingatlan luxusingatlan, hiszen azt a felhasznált anyagok minősége, illetve az épület elhelyezkedése is nagyban befolyásolja.
Utóbbi, vagyis a földrajzi helyzet előnyére válhat az atomerőmű közvetlen szomszédságában álló volt Opel Gemencnek is, ami iránt jelentősen megnőhet a kereslet a nukleáris létesítmény kapacitásbővítése miatt. A 99 millió forintért árult ingatlan évek óta kallódik a város szélén, 1250 négyzetméteres területével mindezidáig nem keltette fel az ipari szereplők figyelmét, de mivel könnyen irodaházzá alakítható, a bővítés révén felcsigázhatja a befektetők figyelmét, mondja Fonyó Lajos ingatlan-értékbecslő. A szakértő szerint Paks nem elsőszámú célpontja a befektetőknek, de ez megváltozhat az erőmű bővítésével. A panziók kialakítása, öreg házak apartmanná alakítása eddig is favorizált terület volt a városban, itt továbbra is van piaci rés. Talán erre kalkulál az a Kossuth Lajos utcai ingatlantulajdonos is, aki 550 négyzetméteres, többszintes ingatlanát 150 millió forintért kínálja a piacon. Lakhatás mellett idegenforgalmi célra ajánlja tulajdonosa a Gyapán található 500 négyzetméteres Erdélyi kúriát is, amelyhez még egy több mint kéthektáros őspark is tartozik, így aki mélyen a zsebébe nyúl, a 18 helyiségből álló épülettel nem kevesebb mint nettó ötvenmillió forintért vidéki nyugalmat is vásárolhat magának. A településrészi ingatlan azonban eltörpül az igazi rekorder Duna Hotel mellett, amelynek 2665 négyzetméteres épületét 519 millióért hirdetik. Ezek az ingatlanok akár teljes felszereltséggel megvásárolhatóak, de vevőjük gyakran teljesen lecsupaszítja az enteriőrt, ugyanis az ilyen kaliberű vásárló semmilyen kompromisszumra nem hajlandó, mondja Fonyó Lajos.

Fotó: Szaffenauer Ferenc
Fotó: Szaffenauer Ferenc

Ha üzlethelyiség vásárlásáról vagy bérléséről van szó, a városközpont az abszolút favorit, ahol a négyzetméterárak között igen nagy a szórás. Befolyásolhatja azt a parkolók száma, a felszereltség vagy, hogy van-e az épületben vizesblokk, ettől függően 1200-tól akár 2300 forintig terjedhet a skála, így akár havi 130 ezer forintba is kerülhet egy közepes méretű üzlethelyiség bérlése. Ez alapján talán kevésbé meglepő, hogy csak tavaly mintegy 60 vállalkozás zárt be az óvárosban. A befektetési célú ingatlanok mellett jó pár családi fészek extrém áron kel el a csupán paksi Rózsadombként számon tartott Malomhegyen is. A külcsín szempontjából sokszor nem is különösebben hivalkodó házaknál gyakran a belső rejti az igazi értéket. A nem egyszer ötvenmillió forintos piaci árat is meghaladó ingatlanoknál az exkluzivitást a panoráma, a csend és az extra berendezések, prémium burkolatok adják. A szauna, a beltéri medence, a geotermikus fűtési rendszer, a házból nyíló garázs mind értéknövelő tényező, de cserélt már gazdát olyan ingatlan is, amelynek minden hálószobájához, még a gyerekekéhez is külön fürdőszoba társult. És vajon milyen kondíciókkal vásárolnak luxusingatlant a vevők? Egy ingatlanértékesítő honlap szerint hitel nélkül, javarészt készpénzzel.

Kedves olvasók, nekünk halandóknak csak a lottóötös segíthet!