Csúcsidőben 5-7 ezer munkavállalóra lesz szükség az erőmű-építkezésnél

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

Míg az építésben negyven százalék hazai részvétel a cél, addig az üzemeltetés és karbantartás területén száz százalék – mondta el Aszódi Attila kormánybiztos a paksi atomerőmű bővítéséről folyó tárgyalásokról az MVM székházban rendezett sajtóbeszélgetésen. Aszódi emlékeztetett rá, hogy a 2014 januárjában aláírt államközi megállapodást bázisán a megvalósítási szerződések kidolgozásán dolgoznak. Ezek határozzák majd meg pontosan, hogy milyen körülmények között, milyen blokkok épülnek a paksi telephelyen, hogyan fogják üzembe helyezni, milyen üzemanyaggal fog működni. Utóbbi nem két, hanem háromoldalú szerződés lesz, mert az EU Ellátási Ügynökségének aláírási joga van az üzemanyag-szállítási szerződést illetően – mondta el a paksi bővítés kormánybiztosa.

– Célunk, hogy az üzemeltetés és karbantartás, amennyire lehet, magyar kézben legyen. Száz százalékra törekszünk. Erre az üzemeltetés területén nagyon jó esélyünk van, a karbantartás területén meglehet, hogy lesz néhány olyan speciális berendezés, aminek karbantartása a beruházó kezében marad, de ez az összfeladat töredékét jelenti – vázolta a kormánybiztos. Azt mondta, hogy a paksi ötös blokk 2025-ben, a hatos egy vagy két évvel később kezdheti meg az áramtermelést. Nagy Sándor, az MVM Paks II. Zrt. vezérigazgatója arról számolt be, hogy amennyiben minden a tervek szerint halad, az építkezés 2018-ban indulhat el, addigra a szükséges engedélyek rendelkezésre állhatnak. Az eljárás keretében még a szomszédos országokban is közmeghallgatás lesz. Az erőmű építésénél a csúcsidőben öt-hétezer munkavállalóra lesz szükség, a háttértevékenységet végzők száma 10-15 ezer közé tehető.
A Paksi Hírnök azon felvetésére, hogy Paks felkészítése terén történtek-e lépések, Aszódi Attila azt mondta, készültek térségfejlesztési tervek, de a konkrét munka nem indult meg.

– Fontos és sürgős teendők vannak ezen a téren. Azt remélem, hogy az önkormányzati választások után haladéktalanul elkezdődik a térség felkészülése. Rengeteg teendő van, ami nyilván nem a Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. kompetenciája – hangsúlyozta. Mint mondta, ez igen széles körű együttműködést kíván önkormányzatoktól, kormányzattól és a térség szereplőitől.

Aszódi Attila arról is beszámolt, hogy az orosz–magyar tárgyalások intenzitásában az elmúlt két és fél hónapban nem történt semmilyen változás. A felek egyetértenek abban, hogy az ukrán-orosz konfliktus miatti, Oroszországgal szembeni uniós szankciók a paksi projektet nem befolyásolják.

Aszódi Attila a költségeket firtató kérdésre kifejtette, hogy a keretekben megállapodtak, de rendkívül sok előre nem ismert tényező van, amelyek közül néhányra választ kapnak, ha meglesz a projekt pontos műszaki tartalma. A mostani számítások szerint egy kilowattóra előállítása 15-17 forint körül lesz (Pakson ez most 11 forint alatt van), s mivel a piaci árprognózisok szerint ebben az időszakban ennél magasabb áramár várható, a megtérülés feltételei is adottak lesznek – vázolta a szakember hozzáfűzve, hogy az egyéb lehetőségekkel való összevetésben még mindig versenyképes a nukleáris áramtermelés, az árelőnye 15-20 százalék.