Süli János: nyugodt, konszolidált időszak következik Paks életében

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

Hogyan értékeli a fölényes győzelmet, mit prognosztizált?

A „súgásbúgásból” következtettem rá, hogy nyerünk, de, hogy ilyen arányban, azt nem gondoltam. A polgármesteri posztot illetően 56-44 százalékra számítottam. Valamikor volt egy felmérés, ami 70-30 százalékot mutatott, de ahogy telt az idő, az ember elbizonytalanodott, hogy mi marad ebből.

Minek tulajdonítja ezt az elsöprő sikert?

Annak, amit igyekeztünk kommunikálni, hogy a paksiak döntsenek a paksi ügyekben. Ez az eredmények szerint „átjött”. Szerencsétlen volt, hogy előbb bejelentette Hirt Ferenc, hogy Kozmann György a Fidesz jelöltje, mielőtt helyben erről tárgyaltak volna. A paksiak az átlagnál jobban figyelnek, úgy vették, hogy megmondják nekik Pestről, hogy mit tegyenek. Úgy gondolom, hogy dac is van az eredményben. Nem is értettem, miért mondták korábban a fideszesek, hogy volt adok-kapok pro és kontra, mert mi egy rossz szót sem szóltunk senkiről. Bántották végig a volt polgármester urat, alpolgármester asszonyt, végig azt akarták beállítani, hogy én az ő bábjuk vagyok. A kampány részben ellenük irányult. Engem pedig teljesen balra toltak, azt sugallva, hogy tőlem félteni kell az erőművet, meg Paksot. Sorra jelentek meg az engem negatív színben feltüntető szórólapok. Ez szerintem nagyon rosszul sült el. Köszönöm még egyszer mindenkinek, a barátoknak, a családomnak. Nekik sem volt egyszerű! Amikor elindultam, nem is tapsoltak egyértelműen Nekik is ki kellett bírni: olvasni a szórólapokat, a hozzászólásokat az interneten.

Túl van a nehezén, vagy az még csak most következik?

Érdekes feladat lesz. Amikor az erőműben dolgoztam, ott is kerültem sokszor új helyzetbe, akkor is voltak nehézségem. Ilyenkor azt szoktam idézni, amit Pónya Józseftől kaptam útravalónak. Ő azt mondta, ha az erőmű érdekében fogok döntéseket hozni, bármilyen nehéz helyzetben is vagyok, az mindig jó döntés lesz. Azt gondolom, hogy jó lesz, ha ugyanezt a szabályt alkalmazom a város érdekében is. Azt hiszem, kevésbé tudunk hibás döntéseket hozni, ha kikérem a kollégáim véleményét, célzott fórumokon meghallgatjuk a lakosság javaslatát, egy értelmiségi klubot működtetve meg tudjuk magunkat támogatni.

Milyen időszak következik a város életében?

Szerintem nyugodt, konszolidált. Engem mindenütt úgy ismertek a kollégáim, ahol vezető voltam, hogy dolgozni kellett, de nyugodt, kiszámítható légkörben, nem kapkodva. Hibázni is lehetett, és azt meg lehetett beszélni, a hibákat ki lehetett javítani és utána újból lehetett hibamentesen dolgozni. Ezt ígérem mindenkinek: ha mindenki végzi a dolgát becsülettel, akkor semmilyen baja nem lehet. Mi is így akarjuk: végezni a munkánkat becsülettel és akkor nekünk se legyen semmi bajunk.