Elfogadták a város költségvetését

Név szerinti szavazás után, egyhangú döntéssel elfogadta idei költségvetését a paksi képviselő-testület. A grémium a korábbiaktól eltérően idén egy fordulóban tárgyalta a költségvetést. A településvezetés az előzetes kalkulációk szerint idén közel 10 milliárd forintból gazdálkodhat. A rezsicsökkentés harmadik éve érinti negatívan a költségvetést, mivel a legnagyobb adófizető atomerőmű csökkenő bevétele után kevesebb adót fizet. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által fizetett iparűzési adó 2015-ben várhatóan mintegy 400 millió forinttal lesz kevesebb az előző évinél, ám az adó mértékét nem tervezi emelni az önkormányzat.

Ami a beruházásokat illeti: bekerült a költségvetésbe az ipari park bővítése, négy utca felújítása, az városháza felújításának első lépései, a Deák-ház rekonstrukciója, a Páli-árok belvízvédelmi beruházásának befejezése, illetve a Szentháromság tér átépítése. További négy utca felújítása az általános céltartalékba került, a kivitelezésre plusz bevételek esetén kerülhet sor az idei évben.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Módosították a város szociális rendeletét is, amit törvényi változások tettek szükségessé. A törvény március 1-jétől megszünteti a normatív lakásfenntartási támogatást, a méltányos ápolási díjat, a méltányos közgyógyellátást és az adósságcsökkentési támogatást. Helyükbe települési támogatás lép. Az aktív korúak ellátása március 1-től a járási hivatalok hatáskörébe kerül, ezzel együtt megszűnik az önkormányzat rendelete alapján eddig biztosított rendszeres szociális segély. Új elem a helyi rendeletben az aktív korúak megélhetési támogatása, előreláthatólag ez a tétel csak jövőre jelentkezik kiadásként. A kábeltelevízióelőfizetési-díj kedvezménye is változik: március elsejétől a szociális csomag nem jár alanyi jogon mindenkinek, az igénylésnél figyelembe veszik a jövedelmi és vagyoni helyzetet.

Az ülésen a testület testvérvárosi kapcsolat létesítéséről is döntött az orosz Novovoronyezzsel, a megállapodás aláírására előreláthatóan áprilisban kerül sor.

A testület két közterület elnevezéséről is döntött. A Duna mellett található gabonaátrakóhoz vezető utakat a könnyebb tájékozódás érdekében Kikötő utca és Kubikgödör utca névre keresztelték.