Új eszközöket kap a hulladékkezelő központ

Egy 60 tonnás mérleg, válogatókabin, kisteherautó és konténerek beszerzésére kötött szerződést a Paks és Térsége Hulladékgazdálkodási Társulás, az eszközök tavasz végén, nyár elején érkeznek meg a telepre. A mintegy 60 millió forintos beruházással lezárul a hulladékkezelő megvalósítására célzó projekt.

A pályázat eredeti tartalma szerint tavaly év végén befejeződött volna a beruházás a kompaktor és a hulladékmozgató gépek beszerzése után, de az utolsó közbeszerzések lefolytatását követően kiderült, hogy jelentős maradványösszeg keletkezett az eredeti költségvetéshez képest – tájékoztatott Czakói-Zakar Bernadett. A projektmenedzser hozzátette: a maradványösszegek terhére olyan berendezések vásárlását kezdeményezték, amelyeket a hulladékkezelő telep optimális működéséhez saját erőből mindenképpen be kellett volna szerezni. A beruházások összértéke 59,1 millió forint, az eszközökre 92%-os támogatást igényelhettek.

A válogatótechnológiára így egy fűthető-hűthető válogatókabint építenek, aminek köszönhetően a válogatás hőségben vagy téli hidegben is megoldottá válik. A több műszak bevezetésével optimálisabb munkaidő-kihasználtság valósítható meg, több hulladék lesz válogatható rövidebb idő alatt. Beépíthető és mobil perforátorokat is vásárol a cég, amelyekkel megoldódik a kupakkal ellátott és kupak nélküli PET-palackok összenyomása. Érkezik majd a lomtalanításhoz és a zöldhulladék-begyűjtéshez használható billenőplatós kisteherautó is, valamint 300 darab 1100 literes fémkonténer. Ezek az edények a paksi lakótelepi 4 köbméteres konténereket váltják majd, használatukkal kevesebbet kell fordulnia a régi karos kukásautót leváltó tömörítős járműnek. A hulladékudvarra is kerül öt új 32 köbméteres konténer főként üveghulladék tárolására, és a beszerzés része egy 60 tonnás mérleg is. A három szerződő partner 90 napos határidővel vállalta a szállítást, a kisteherautó esetében 150 napos a határidő. Így április vége-május elejére megérkeznek az új eszközök a hulladékkezelő központba. A projekt ezt követően várhatóan nyár elején zárul le hivatalosan.

Az új hulladékkezelési rendszer megvalósításáról 2009-ben kezdődtek el a tárgyalások, hét település részvételével alakult meg a Paks és Térsége Hulladékgazdálkodási Társulás. A szervezet sikeresen pályázott az Európai Unióhoz: 2011-ben írták alá a szerződést az 1,1 milliárd forintnyi támogatásról az Új Széchenyi Terv keretén belül. Az építkezés 2011 júniusában kezdődött el, a próbaüzem két évvel később, 2013 januárjában indult el a központban.