Heringes Anita: nem jó, ha a politika beleszól szakmai kérdésekbe

Kik számára szeretné biztosítani az átláthatóságot az atomerőmű vezetőinek tervezett leváltásával, és mi alapján született ez a döntés? – kérdezte Lázár Jánost Heringes Anita országgyűlési képviselő hétfőn a Parlamentben. A paksi politikus felidézte: nemrég a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy három nemzetközi menedzsert keresnek a Paks I. transzparens és gazdaságosabb működtetéséhez. A paksi atomerőmű működtetésében mindig a biztonság az első, hangsúlyozta a szocialista képviselő, hozzátéve: az átláthatóság megkérdőjelezhetetlen ebben az iparágban, ezt nem írhatja felül gazdasági vagy politikai érdek. Az a döntés, hogy leváltják az erőmű vezérkarát és külföldi fejvadászcéggel nemzetközi menedzsereket keresnek a helyükre, bizonytalanságot keltett az erőműben dolgozók körében, szögezte le Heringes Anita, hangsúlyozva: Paks vezetésében nem menedzsmentszemlélet, hanem szakértelem kell. A vezetőknek együtt kell élniük a dolgozók gondjával-bajával, és érteniük kell a blokkok működéséhez is. – Az sem baj, ha egy nyelvet beszélnek az ott dolgozó emberek – tette hozzá a politikus.

– Az üzembiztonságot a teljes menedzsment garantálja – szögezte le Heringes Anita, aki Szabó Benjamin Atomkorkép című könyvének tanulságát ajánlotta a miniszter figyelmébe, miszerint sosem jó, ha a politika beleszól a szakmai kérdésekbe.

– Szeretném megnyugtatni Paks minden dolgozóját, hogy a kormány a jelenlegi jó működést szeretné tovább javítani. Nem arról van szó, hogy a működés biztonsága vagy a nukleáris kapacitás fenntartása rovására szeretnénk bármilyen változást elérni – mondta el válaszában Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: a műszaki igazgatósághoz nem akarnak hozzányúlni, annak eredményeivel mindenki elégedett.

– Senki nem vonja kétségbe a biztonsági garanciákat, de szeretnénk, ha a működtetés szempontjából a teljes átláthatóság érvényesülne. Célunk, hogy 25 év után a parlament, a költségvetés, a törvényhozó és a végrehajtó hatalom pontosan megértse, hogy Pakson milyen áron állítják elő az áramot, milyen áron értékesítik, és milyen áron kerül a háztartásokba – hangsúlyozta Lázár János, aki nem mulasztotta el méltatni Heringes Anita a paksi atomerőmű és az új blokkok kapcsán végzett parlamenti munkáját. – Köszönöm, hogy pártjával ellentétben Paks mellett teszi le a voksot – fogalmazott.

A miniszter azt is elmondta, hogy június 16-án Paks polgármesterével közösen Paksra hívják a bővítésben érintett térség polgármestereit és országgyűlési képviselőit. Lázár János erre a napra találkozót kezdeményezett az erőmű cégvezetésével és szakszervezeti vezetőivel is.