Átadták a a Pro Urbe Emlékérmeket

Klézl Teréziának, dr. Szekér Gyulának és dr. Csók Sándornak ítélte oda a képviselő-testület 2015-ben a Pro Urbe Emlékérmet, amelyet hagyományosan az október 23-i ünnepi esten adnak át. Az elismerés annak adományozható, akinek tevékenysége kiemelkedő jelentőségűnek bizonyul a város gazdasági, kulturális és társadalmi fejlődésében.

Klézl Teréz, Paks főkertésze a Kertészeti Egyetem táj- és kertépítészeti szakán diplomázott, ahonnan útja a Tolna Megyei Tanácsi Tervező Vállalathoz vezetett. Ekkor kezdődött máig tartó kapcsolata Pakssal, hiszen ekkor tervezte a polgármesteri hivatal előtti teret, valamint az atomerőmű üzemi területén lévő parkokat. A rendszerváltás után került Paksra dolgozni. Tevékenysége során alakult ki településünk zöldfelületeinek mai képe, s az ő munkáját is dicsérik a városban átalakult játszóterek, a megújult lakótelepi tömbbelsők. Tervezte az ürgemezei tavat és a körülötte elterülő parkerdőt, a szánkózódombot és a játszóteret, melyet a futópálya megépítése tett teljessé. Munkájának köszönhetően kapta meg Paks 2001-ben a Virágos Magyarországért verseny első helyezését, majd az azt követő évben a nemzetközi megmérettetésen az ezüst diplomát.

Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök
Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök

Dr. Szekér Gyula vegyészmérnökként szerzett egyetemi végzettséget, majd először vegyipari, később nehézipari miniszterhelyettes lett, 1971 és 1975 között nehézipari miniszterként, 1975 és 1980 között pedig már miniszterelnök-helyettesként állt kapcsolatban az atomerőmű beruházással. Beosztásánál, de elsősorban rátermettségénél fogva – mint távlatokban gondolkodó vezetőnek – kiemelkedő szerepe volt a Paksi Atomerőmű létesítéséhez szükséges döntések előkészítésében, és az építés során felmerülő nehézségek elhárításában. Jelentős szerepe volt abban, hogy az ország gazdasági vezetése Paks esetében eltérjen attól a gyakorlattól, mely szerint a nagyberuházások kivitelezői, építői részére ideiglenes szálláshelyek épültek csupán. Paks fejlesztése ugyan nem szerepelt a megyei tervek között, mégis végleges városrész épült minden szükséges kiszolgáló létesítménnyel együtt. A szerkezetében és nagyságában a jelenlegi városképet is jelentősen meghatározó lakótelep megépülése, valamint a település várossá válása az ő határozott kiállásának is köszönhető. Távollétében fia vette át az ünnepi esten a díjat.

Fotó: Babai István/ Paksi Polgármesteri Hivatal
Fotó: Babai István/ Paksi Polgármesteri Hivatal

Dr. Csók Sándor szülész-nőgyógyász főorvos, melyet 2013 óta gyémánt oklevél is fémjelez. 1962 áprilisában, 33 évesen kapott megbízást a paksi szülőotthon vezetésére. A gólyafészkes házban nem csak paksiak fordultak meg, a környező településekről is érkeztek asszonyok, Csók doktor – ahogyan a helyiek mai napig nevezik – évente 550-600 szülést vezetett le. Ma alig akad olyan család Pakson, melyben ne született volna a doktor úr keze alatt valaki. 1979-ben egy megyei döntés értelmében az intézmény megszűnt, ő szakorvosként folytatta pályafutását, ha hívták, váratlan helyzetekben is helytállt. Több mint negyven évet töltött a pályán. Ma a nyugdíjasok aktív életét éli, közössége népszerű tagja, szívesen vállal közszereplést még akkor is, ha az a festészet világába kalandozik, vagy előadói kvalitásait csillogtatja meg. A Paksi Iparos-és Vállalkozói Kör 2007-ben Lussonium-díjjal köszönte meg munkáját.

Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök
Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök