Galántai jubileumi koncerten szólt az Örökségünk

Felvette repertoárjára Gyulai István Örökségünk című szerzeményét a galántai Kodály Zoltán Alapiskola kórusa. Ez a dal zárta a gyermekkar ünnepi előadását azon az eseményen, ahol a magyar nyelvű oktatás újraindításának hatvanötödik, a Kodály Zoltán Alapiskola kórusa alapításának ötvenedik évfordulóját. Érdekesség, hogy a két város kapcsolata is zenei talajon született: a testvérvárosi szerződést a Gastroblues Fesztiválon írták alá Spencer Davis zenei aláfestésére.

Az újabb zenei kapocs a szerző számára is nagy élmény volt egyebek között azért, mert olyan nagy szerzők művei sorában csendült fel, másrészt azért, mert szemmel láthatóan nagy hatással volt a közönségre. – Nem ez a cél persze, de többen könnyeztek – mesélte.

Balogh Csaba, a galántai Kodály iskola kórusának alapítója azt mondta, a gyerekek számára feledhetetlen élmény volt részt venni a klip készítésében, azóta kedvencük lett az Örökségünk, minden próbán el kell énekelni. – A zenéje is fantasztikus, a szövege pedig különösen, hiszen a megmaradásról és az identitásról szól. Ez számunkra, szlovákiai magyarok számára egy fantasztikus és nagyon fontos dolog – fogalmazott a kórusvezető, akit a galántai ünnepségen kitüntetett figyelemmel köszöntöttek, hiszen ő maga hozta létre és vezeti fél évszázada a kórust.