Felkészült a bővítés kapcsán jelentkező feladatokra az OAH

A telephely-vizsgálati és értékelési program az utolsó fázisában tart, az Országos Atomenergia Hivatal előtt álló következő aktuális feladat a telephelyengedély és a létesítési engedély iránti kérelmek elbírálására történő felkészülés, továbbá a fizikai védelmet megalapozó tervezési alapfenyegetettség meghatározása – számoltak be az OAH vezetői szokásos évértékelő, évnyitó sajtótájékoztatójukon. Mint elmondták, a kapacitás-fenntartás előkészítése jelentős feladatokat ró a nukleáris hatóságra. Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. a megfelelő engedélyek birtokában végzi a telephely vizsgálatát és értékelését. Arról, hogy ezt az engedélyben foglaltaknak megfelelően végzik-e, arról helyszíni ellenőrzéseken győződött meg a hatóság.
Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes azt mondta, hogy az OAH 2015-ben összesen 826 helyszíni ellenőrzést hajtott végre, ezek zömét az atomerőműben és a radioaktívhulladék-tárolókban. Ezek egyikénél sem tártak fel azonnali intézkedésre okot adó hiányosságot. Hozzátette, hogy tovább csökkent az atomerőműben a jelentésköteles események száma: 2015-ben 18 ilyen eset volt, de egyik sem érte el a nemzetközi nukleáris eseményskála első szintjét. Az események száma kedvezően alacsony és csökkenő tendenciát mutat – hangsúlyozta. Fichtinger Gyula főigazgató arról tájékoztatott, hogy létszámbővítéssel, fejlesztéssel igyekszik lépést tartani a hatóság a kihívásokkal. A további szakember-utánpótlás érdekében ösztöndíjprogramot is indítanak. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon törvények és jogszabályok garantálják, hogy a hivataluk a biztonsággal kapcsolatos döntéseit minden egyéb szempont elé helyezve hozza meg. – Minden tevékenységünkben ez az alapelv ez nyilvánul meg – hangsúlyozta a főigazgató.

2016-os feladataikról szólva beszélt arról, hogy 2015. december 11-én beérkezett hivatalukhoz a paksi 3. blokk üzemidő-hosszabbítására vonatkozó kérelem. Többéves, intenzív előkészítő munka után ennek a reaktornak is 20 évvel szeretnék kitolni az üzemidejét az 1-es és 2-es blokkhoz hasonlóan. A 3-as blokk engedélye 2016. december 31-ig szól, a 4-es blokké egy évvel később jár le. A hatóság a paksi Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának bővítésében is érintett. 33 kamra építését irányozták elő, most a 21-24. kamrák létesítése van napirenden, a létesítési és építési engedélyt, illetve egyes berendezések gyártási, szerelési engedélyét az OAH kiadta.