A javítandó területeket és a követendő gyakorlatokat is keresik

Kezdetét vette az atomerőműben WANO (World Association of Nuclear Operators) négyévenként szokásos partneri vizsgálata. Huszonkét szakértő érkezett Paksra, hogy a következő három hétben alaposan áttekintse az atomerőműben zajló folyamatokat, majd erről jelentést készítsen. A tapasztalt nukleáris szakemberekből álló csoport vizsgálja az erőmű üzemeltetési tevékenységének szinte teljes spektrumát az adminisztrációtól, a műszaki háttéren, az üzemeltetési tapasztalatok hasznosításán át a sugár- és tűzvédelemig. A vizsgálat célja, hogy a javításra, fejlesztésre szoruló területek beazonosítása mellett azon eredmények felmutatása és továbbadása is, amelyekben a paksi atomerőmű élen jár – vázolta Hamvas István. Kifejtette, hogy az atomerőműveket világszövetsége olyan közösség, amelynek tagjai a felelősséget a nukleáris biztonságért egyetemlegesen magukénak érzik, és mindent megtesznek azért, hogy a biztonság elsődlegessége maradéktalanul érvényesüljön. A WANO – ahogy fogalmazott – nem veszi jó néven, ha valaki nem tagja, sőt nem aktív tagja a szervezetnek, amely szükség esetén műszaki támogatást nyújt erőműveknek, szemináriumokat, szakmai konferenciákat tart, teret biztosít a vezetői tapasztalatok kicserélésének, valamint úgynevezett peer review-kat szervez. Ennek során a mások számára követendő gyakorlatokat ugyanúgy kiemelik, mint a fejlesztésre szorulókat. Az értékelés eredménye az erőművek közössége számára nyilvános, azaz lehetőséget ad arra, hogy annak tapasztalataiból mindenki okuljon.

Az Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége a kilencvenes évek eleje óta végez a tagjai körében külső, más tagszervezetek által delegált szakértők útján lefolytatott felülvizsgálatokat, ún. peer review-kat.

Paksra, ahol hasonló felülvizsgálat 2012-ben volt, a maguk szakterületén nagy jártassággal rendelkező szakértők jöttek ezúttal egyebek között az USA-ból, Franciaországból, Finnországból, Oroszországból, de még Japánból is, hogy tematikusan megvizsgálják az itt zajló folyamatokat. – A WANO-vizsgálatot akkor tekintjük sikeresnek, ha rá tudnak mutatni olyan pontokra, amelyeken lehet javítani – összegezte Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója.