Családbarát éttermet hozna létre a Kék Madár Alapítvány Pakson

Családbarát étterem működhet a Deák iskola alsó tagozatának egyik épületszárnyában. A fogyatékos embereket segítő Kék Madár Alapítvány elképzelésének megvalósításához szükséges bérbeadásról rendkívüli ülésen döntött a képviselő-testület. Az 1997-ben létrehozott szekszárdi alapítvány a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű embereknek segít az elhelyezkedésben, munkahelyük megőrzésében. Ennek egyik eleme az a 2007-ben nyitott speciális étterem a megyeszékhelyen, ahol a vezetőségen kívül kizárólag fogyatékos, megváltozott munkaképességű, illetve tanulásban akadályozott embereket foglalkoztatnak. Az Ízlelő konyháján elsősorban helyben termelt, minőségi alapanyagokból főznek, és felkészültek étkezési problémákkal, ételallergiával küzdő vendégek kiszolgálására is. Szekszárdon óvodába, iskolába és bölcsődébe is szállítanak ételt.

Ilyen éttermet hoznának létre Pakson is, amihez megfelelő lenne a Deák iskola Dózsa György út 91. szám alatti régi épületszárnya. Az alapítvány pályázati támogatás révén alakítaná ki éttermét, a beruházással munkahelyeket teremtenének a paksi fogyatékkal élőknek, az iskola alsó tagozatos diákjai helyben étkezhetnének, az étterem konyháján pedig hasznosítani tudnák a mezőgazdasági programban megtermelt alapanyagokat.

A testület döntésével megadta a pályázat benyújtásához, az étterem létrehozásához és működtetéséhez szükséges tartós bérletet az épületre. Sikeres pályázat esetén az elnyert támogatást az alapítvány az épület felújítására fordítja, az összeget az önkormányzat bérleti díjként számolja fel, ami 15 évnyi tartós használatot jelent. A képviselő-testület tavaly novemberi ülésén a Táncsics utcai tömbbelső körülbelül 400 négyzetméternyi részét értékesítésre jelölte ki, a területen a kérelmező garázsokat akart építeni. Ez ellen az ott élők a környék nyugalmának megőrzése érdekében panaszbeadványban tiltakoztak. A lakók kérését megvizsgálták, s a 2015-ös döntést visszavonta a képviselő-testület.

A grémium arról is határozott, hogy 250 ezer forinttal támogatja a Gemenc nagydíjért és a Tehetséges Kerékpárosokért Közhasznú Alapítványt, a nemzetközi grand prix útvonala érinteni fogja Paksot.
Arról is határoztak, hogy az ipari park fejlesztésére nyújt be pályázatokat a Paksi Ipari Park Kft. a Területi Operatív Programban. Az egyik az ipari park északi részén található közművesítetlen területek fejlesztését célozza, a másikkal agrárlogisztikai infrastruktúra megépítéséhez igényelnek támogatást.

A Városháza tervezett felújításáról is szó esett az ülésen, a grémium úgy döntött, hogy pályázatot nyújtanak be a Területi Operatív Programban, melyben 400 millió forint támogatást szeretnének elnyerni.