Új önkormányzati bizottságokat hozott létre a testület

Módosítva az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát két új bizottságot hoz létre a képviselő-testület. A bizottsági struktúra újragondolása az önkormányzatok egyre szaporodó feladatai, illetve az atomerőmű bővítése kapcsán gyarapodó teendők miatt vált szükségessé. A döntéssel a humánpolitikai bizottság profilját is megtisztították, az nem oda illő feladatok az új grémiumokhoz kerültek. Az újonnan létrejövő köznevelési és kulturális bizottság elnöki feladataival Magyarné Nagy Edina, a turisztikai és városmarketing bizottság vezetésével Kovács Sándor képviselőket bízták meg, akiknek első feladatuk az lesz, hogy a májusi testületi ülésre tegyenek javaslatot a tagok személyére.

Magyarné Nagy Edina. Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök
Magyarné Nagy Edina. Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök

Magyarné Nagy Edina azt mondta, megtiszteltetésnek és eddig tevékenysége elismerésének tekinti, hogy felkérte a testület a bizottság vezetésére, amit ugyanazzal a pontossággal, alapossággal, a városlakók többségének érdekeit szem előtt tartva szeretne végezni, mint eddigi munkáját. Hozzátette, olyan emberekkel szeretne együtt dolgozni, akiknek az övéhez hasonló az értékrendje és kész tenni a városért. Tájékoztatása szerint bizottságuk egyebek mellett véleményezi a nevelési és kulturális intézményeik költségvetési javaslatait, jóváhagyja ezek szervezeti és működési szabályzatát, házirendjét, szakmai programját, éves munkatervét. Évi egy alkalommal beszámoltatják a kulturális és nevelési intézményeket éves munkájukról, meghatározza a nevelési intézmények beíratási rendjét, felvételi körzeteit, ellenőrzik és értékelik a nevelési intézmények, illetve azok magasabb vezetőinek munkáját, jóváhagyják a kulturális városi rendezvényekhez kapcsolódó programot.

Kovács Sándor. Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök
Kovács Sándor. Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök

Kovács Sándor, aki a turisztikai és városmarketing-bizottság vezetésére kapott felkérést, azt mondta, kisebb akciócsoportokat, műhelyeket szervezve szeretnék bevonni munkájukba a területet ismerő és értő helyieket, illetve szoros együttműködést terveznek a többi bizottsággal, hiszen igen széles spektrumot érint a turizmus és városmarketing, igen szoros kapcsolatban van például a városfejlesztéssel. – Nehéz munka vár a bizottságra, hiszen a város nem kifejezetten idegenforgalmi célpont, így a turisztika és a marketing nem tartozott a preferált városi feladatok közé. Viszont eljött az idő, hogy erre is hangsúlyt helyezzenek, fontos, hogy egy ilyen beruházás küszöbén minél többen megismerjék Paksot – vázolta kiemelve, hogy tervezik egy összefogott turisztikai és marketingkoncepció összeállítását, a város arculatának, megjelenésének fejlesztését. Kovács Sándor szerint megtisztelő a felkérés, amely mögött minden bizonnyal az áll, hogy a városvezetés elismeri azokat az eredményeket, amelyeket családi vállalkozásuk a rendezvényszervezésben, a turizmusban és a brandépítésben elért.

A bizottság többek között figyelemmel kíséri majd a turisztika, városmarketing területét érintő költségvetési előirányzatok megvalósulását, véleményezi a két szakterületen működő intézmények szakmai tevékenységét, kapcsolatot tart a civil közösségekkel és szakmai szervezetekkel. Véleményezi a közterületek építészeti arculatát, reklámokat, hirdetőket, marketingkiadványokat, ellenőrzi az önkormányzati internetes felületek – paks.hu, PDA – működtetését, szakmailag koordinálja a turisztikai jelentőségű rendezvényeket, jóváhagyja a turisztika területét érintő városi rendezvényekhez kapcsolódó program- és költségtervet.