Városi kitüntetést kapott Sarkadi Ferenc és Joó Endre

– Múlt héten adtuk át a Paks Város Sportjáért és a Környezetünkért díjat, most pedig a Paks Város Közbiztonságáért kitüntetést vehetik át ketten is. Ez számomra azt jelenti, hogy ebben a kisvárosban sok olyan ember él és dolgozik, aki a saját területén elhivatott és elismerésre méltó teljesítményt nyújt. Egész biztosan ez is hozzájárul ahhoz, hogy Paks élhető, lakóinak magas életminőséget nyújtó település – Ezzel a gondolattal kezdte köszöntőjét Szabó Péter alpolgármester a Paks Város Közbiztonságáért Díj átadóünnepségén. Az elismerést Sarkadi Ferenc tűzoltó ezredes, a paksi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője, és Joó Endre rendőr alezredes, a Paksi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője vehette át Süli János polgármestertől.

Sarkadi Ferenc tűzoltó ezredes 1992. október 1-jén került a szekszárdi hivatásos tűzoltóság állományába általános főelőadói beosztásba. Miután a rákövetkező esztendőben elvégezte a tűzoltó tiszti átképzőt, szolgálatparancsnoki kinevezést kapott. 1994-től 2005-ig a tűzoltóság tűzoltási és műszaki mentési osztályának vezetője volt, 2006-tól tűzoltóparancsnok. A katasztrófavédelem szervezeti átalakítását követően a szekszárdi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője lett, a paksi katasztrófavédelmi kirendeltség irányítását 2013. szeptember 1-jén vette át. Munkáját hozzáértéssel, rendkívüli szorgalommal, tartósan magas szakmai színvonalon, a jogszabályok maradéktalan betartásával és betartatásával végzi, döntései megalapozottak és szakmailag kellően alátámasztottak. A tűzoltás és műszaki mentés területén szerzett közel negyed évszázados szakmai tapasztalatát eredményesen kamatoztatja. Parancsnokként és kirendeltségvezetőként is nagy figyelmet fordít a magas színvonalú szakmai munkára, az állomány megfelelő szintű képzésére, valamint a katasztrófavédelmi szervezetrendszer működésébe vetett közbizalom fenntartására, hangzott el a méltatásban.

Joó Endre rendőr alezredes 1996-ban kezdte szakmai pályafutását a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Kalocsai Rendőrkapitányság solti rendőrőrsén. 2000-ben szakmai munkája elismeréseként áthelyezték a Kecskeméti Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának állományába, ahol több beosztásban dolgozott, közben pedig felsőfokú tanulmányokat végzett. 2004 tavaszán a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztálya körzeti megbízotti alosztálya vezetője lett. A Paksi Rendőrkapitányságon 2010 óta dolgozik, a közrendvédelmi osztály vezetőjeként. Felkészültsége, kiváló kapcsolatteremtő képessége révén gyorsan megismerte az illetékességi terület közrendvédelmi, illetve bűnügyi helyzetét, jó kapcsolatot alakított ki a helyi polgárőrség, valamint a közterület-felügyelet tagjaival és a sportegyesületek vezetőivel. Elhivatottsággal, tenni akarással, felügyeli, szervezi, irányítja a paksi járás rendészeti tevékenységét. A feladatait folyamatosan magas színvonalon, pontosan hajtja végre, amit beosztottaitól is elvár. Munkája során, több esetben részesült különböző elismerésekben. Kollégái, beosztottai szakmai felkészültségét, hivatástudatát, emberi tartását elismerik és példának tekintik, áll a méltatásban.

A kitüntetést a rendőrség, a tűzoltóság, a polgárvédelem, a mezőőri szolgálat és a polgárőrség területén dolgozók elismerésére alapította az önkormányzat, első alkalommal 2006-ban adták át.