Jó tudni: vadveszély az utakon

Három alkalommal történt vadelütés az elmúlt napokban Tolna megye útjain. Az esetek kapcsán arra kéri az autósokat a rendőrség, hogy fokozott óvatossággal vezessenek a mezőgazdasági termőterületek mellett, ugyanis bármikor az útra tévedhet egy vad.

A vadelütések jellemzően reggel, valamint az esti szürkületkor történnek, mivel ezekben az időszakokban fokozottabb a vadmozgás. Azokon az útszakaszokon ahol jelzőtábla figyelmeztet a vadveszélyre különösen fontos, hogy lassabban haladjanak a közlekedők, ahol pedig nincsen ilyen tábla, illetve a sofőr számára ismeretlen az út, ott a terep- és a természeti viszonyokat, vagy az út melletti területek beláthatóságát vegyék figyelembe, hívják fel a figyelmet a police.hu-n.

Ha van elég idő lefékezni a járművet, akkor meg kell várni, amíg az állat átkel az úton, illetve meggyőződni arról, hogy követik-e továbbiak. Ha féktávolságon belül ugrik a jármű elé a vad, akkor erőteljesen le kell fékezni és használni a jármű hangjelzését. Kerülni kell a hirtelen kormánymozdulatokat, irányváltoztatást, mert annak súlyosabb következményei lehetnek annál, mint aminek elhárítására törekszik a sofőr. Ha mégis bekövetkezik a baleset, értesíteni kell a rendőrséget.