Prága követheti a magyar példát

Nagy a nemzetközi érdeklődés a Paks II. beruházás iránt, az Európai Unió minden tagországa figyelemmel kíséri a projektet, mondta Aszódi Attila hétfőn magyar újságíróknak Prágában a VVER 2016 nemzetközi konferencia szünetében. Az MTI beszámolója szerint a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos arról beszélt, hogy komoly kapacitáshiányos időszak következhet Európában, ha a megfelelő fejlesztéseket nem hajtják végre a villamosenergia-rendszeren. A fosszilis tüzelésű nagy erőművek az 1970-1980-as években épültek, a nukleáris erőművek jellemzően az 1980-as években készültek. Ezek az erőművek a következő 15 éven belül elérik az eredeti vagy a meghosszabbított üzemidejük végét. A fosszilis erőművek esetében a jövőben uniós korlátozás várható, a szén-dioxid-kibocsátás visszafogása miatt a nagy széntüzelésű erőműveket a következő 15 évben le kell állítani – fejtette ki Aszódi Attila. Azt mondta, Magyarország a Paks II. projektet azért indította el, hogy az atomerőmű mostani blokkjait ki lehessen váltani új, korszerű, nagy biztonságú és megbízható blokkokkal. Ez a feladat más országok számára is adott, ezért ők nagyon figyelik, hogy Paks II ügyében mi történik – tette hozzá.

Mint mondta, technikai értelemben az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások lezárultak, a végső határozat rövid időn belül megszülethet az új blokkok építésének feltételeiről.

A konferencia szünetében tartott nemzetközi sajtótájékoztatón az M1 aktuális csatorna kérdésére válaszolva Petr Zavodsky, a CEZ cseh energetikai nagyvállalat új atomerőmű-blokkok igazgatóságának vezetője, a cseh energetikai ipari szövetség képviseletében azt mondta: szerinte új atomerőmű építése során a tender eljárás nem a legjobb út, figyelemmel kísérik a magyar megoldást, azaz az államközi megállapodás alapján épülő új atomerőmű létesítésének lehetőségét. Kijelentette, hogy Csehország számára is egyszerűbb lenne, ha a temelíni atomerőmű új blokkját nem nemzetközi pályázat, hanem egy kormányközi szerződés útján építenék meg.

A biztonságosabb, hatékonyabb működtetést eredményező nyomottvizes, orosz VVER atomreaktor technológia fejlesztésében a paksi szakemberek kiváló munkát végeznek – nyilatkozta a Roszatom nemzetközi cége, a Rusatom Nemzetközi Hálózat közép-európai alelnöke a VVER 2016 nemzetközi konferencián magyar újságíróknak. Vagyim Tyitov azt mondta, hogy a nyomottvizes VVER atomreaktor technológia folyamatosan fejlődik, egyik legfőbb versenyelőnye a biztonságossága, megbízhatósága, gazdaságossága; a világon a legelterjedtebb technológia 58 reaktorban működik.

A VVER 2016 – nemzetközi atomenergetikai konferencián, amit a cseh nukleáris társaság a Roszatom orosz atomenergetikai konszern támogatásával rendezett, 17 ország szakértői részvételével az orosz gyártmányú VVER atomreaktor technológia fejlődését, helyzetét vitatták meg. A tervek szerint Pakson is ilyen, a legkorszerűbbnek számító, új biztonsági megoldásokat tartalmazó 3+ generációs VVER 1200-as típusú reaktorokat létesítenek.