Nekilátnak a Csengey felújításának

Nagyszabású korszerűsítés kezdődött a Csengey Dénes Kulturális Központban a színpad mögötti terület felújításával. A beruházás nem akadályozza a ház működését és az előadásokat.

Évek óta keresi a pályázati forrást az önkormányzat a Csengey Dénes Kulturális Központ felújítására, ám eddig nem sikerült támogatást nyerni a programra. A város vezetése úgy döntött: kisebb lépésekben lát hozzá a ház rekonstrukciójának. – Első ütemként a színpad mögötti terület korszerűsödik, és idén elkészülnek a tervek az épület homlokzatának, valamint tetőszerkezetének felújításához – tájékoztatott Szabó Péter, Paks alpolgármestere. A munka a héten kezdődött el, a kivitelezésre a DC Dunakom Plusz Kft. kapott megbízást. A beruházás keretében felújítják a vizesblokkokat, újra cserélik a padlózatot, a falban húzódó vezetékeket, a világítótesteket és az álmennyezetet is az oktatóteremben, az öltözőkben és a teakonyhában, emellett a kelléktár és a folyosó is megszépül. A ház eközben folyamatosan működik, a programok lebonyolítását nem akadályozza a felújítás. A kivitelezés 21 milliós költségét az önkormányzat biztosítja saját költségvetéséből.

– Az elmúlt közel 38 évben nem volt nagyobb alapinfrastruktúra-fejlesztés a központban. A korszerűsítés nem csupán a fellépőként idelátogató művészek komfortérzetét javítja, hanem megfelelő körülményeket nyújt majd azoknak a gyerekeknek is, akik különböző egyesületi keretek között járnak próbákra – mondta el Tell Edit. A központ igazgatója arról is tájékoztatott, hogy szigorítanak a házirenden: a felújítás befejezése után a helyiségeket igénybe vevők és a bérlők személyesen anyagilag is felelnek majd az általuk használt vagyontárgyakért és az épület állapotáért.

A Paksi Közművelődési Nonprofit Kft. négy intézményegységet működtet, a következő hónapokban mindegyik korszerűsítésén dolgoznak majd szakemberek. Decemberben elkezdődött a Dunakömlődi Faluház vizesblokk-felújításának tervezése, a Cseresznyéskert Erdei Iskolában közösségi kert készül, a sóstói gyermektáborban pedig várhatóan a stég felújítása mellett a zöldfelület és a kerítés átépítése is elkezdődik – tájékoztatott az intézményvezető.