A magyar kultúra napján

– A kultúra egyik fontos tulajdonsága, hogy – mint minden változó rendszer – tartalmaz statikus és dinamikus elemeket. Ezek egymáshoz viszonyított aránya, illetve ennek az aránynak a módosulása dönti el, hogy milyen kulturális állapotot mutat egy nemzet, vagy akár egy kisebb városi közösség. Statikus elemek például a hagyományok, a történelem jelenbe átnyúló, jelent alakító és formáló mozzanatai, és azok a tapasztalatok, melyeket a közösség alakulása sorsán megszerzett. Ezeket a hagyományokat óvnunk és ápolnunk kell itt helyben, Pakson is. Ezekre az alapokra aztán ráépülnek a jelenkor dinamikáját képviselő, fejlődési, változási mozzanatai, a mindenkori legfelső, mozgó, alakuló, változó és változtató rétegek – mondta Szabó Péter alpolgármester a magyar kultúra napja alkalmából tartott városi ünnepségen, miután felidézte nemzeti himnuszunk történetét és értekezett a kultúra fogalom jelentéséről. Folytatva gondolatait arról beszélt, hogy Paks 40 évvel ezelőtt már megélt egy ilyen folyamatot, mégpedig sikerrel, hiszen a város mai kulturális viszonyai, kulturális élete egyrészt megőrizte a régi paksi gyökereket, másrészt erre az alapra szépen rá tudott épülni egy modern középvárosi szubkultúra.

A várható újabb atomerőművi beruházás kapcsán hasonló léptékű, dinamikájú kulturális ugrásra, fejlődésre kell felkészülnie a városnak, emelte ki, megemlítve annak igazolására, hogy jó úton járunk, a Városi Múzeum Paksi Metszet elnevezésű új állandó kiállítását a felújított Deák-házban, az országos viszonylatban is kuriózumnak számító Paksi Képtárat, egy, a helyi kulturális és közösségi infrastruktúrafejlesztést támogató 800 milliós uniós program megvalósítására benyújtott pályázatot is, melynek köszönhetően a város közösségi tereit, szolgáltatásait fejleszthetik majd, valamint a Táncsics park, a volt konzervgyár, valamint a 6-os főút túloldalán a Duna-parton fekvő területek városszerkezetben betöltött szerepének újradefiniálására kiírt ötletpályázatot, amelynek résztvevői közösségi, kulturális területként határozták meg ennek a településrésznek a funkcióját, sok hasznos ötlettel gazdagítva a fejlesztési lehetőségeket. Beszélt arról is, hogy a sok színes, kulturális programnak, színházi előadásnak, koncertnek, képzőművészeti kiállításnak, a városban működő kulturális egyesületeknek helyet adó Csengey Dénes Kulturális Központot több, kisebb ütemben felújítják.

Kölcsey Ferenc egyik gondolatát idézve, beszéde zárásaként, azt kívánta a városnak, hogy: meleg szeretettel függjön a hon nyelvén, mert haza, nemzet, nyelv, három egymástól válhatatlan dolog, s ki az utóbbiért nem buzog, a két elsőért áldozatokra kész lenni nehezen fog.