Várhatóan szeptemberben avatják fel az új rendezvényhajót

Sokan kérdezik, hogy ha már megérkezett Paksra az új rendezvényhajó, akkor miért nem ott tartják meg az augusztus 20-i programot. A műszaki átadáson választ kaptunk rá.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a hosszú éveken keresztül rendezvénytérként szolgáló uszály elöregedett és balesetveszélyessé vált, ezért gazdaságtalan felújítása helyett egy új építtetéséről határozott az önkormányzat. A munkát a szegedi MAHART Tiszayacht Kft. nyerte el, a cég a szerződéskötéstől számított 150 munkanapos határidővel vállalta az úszó színpad elkészítését és Paksra szállítását.

Miután elkészült és vízre tették, a Tiszán 187 kilométert, majd a Dunán további 254 kilométert „utazott” az új úszómű, amíg megérkezett a paksi gesztenyesor elé, augusztus 3-án. Kikötése után további munkálatokat végeztek rajta, többek között elkészült a színpad padozata. A műszaki átadást szerdán tartották, ahol megtudtuk, hogy az átadás-átvételi eljárást követően a Nemzeti Közlekedési Hatóság adhatja meg a használatbavételi engedélyt. Szabó Péter alpolgármester úgy tájékoztatott, hogy várhatóan szeptember vége felé avathatják fel az új rendezvényhajót, aminek üzemeltetését önkormányzati cég végzi majd. A tervek szerint egy kisebb vendéglátóhely is működni fog az úszóművön.

A rendezvényhajó 26 méter hosszú, 8 méter széles, a színpad 136 négyzetméter, vannak öltözők, vizesblokkok illetve hajókikötési lehetőség. A megrendelő kérésének megfelelően a tervezésnél az is szempont volt, hogy a Dunán egyedülálló úszómű a paksi halászbárkák küllemét idézze. A beruházásra nettó 114 millió forintot biztosított az önkormányzat.