Innovatív egészségügyi fejlesztésekre készül az önkormányzat

Nagy érdeklődés kísérte az önkormányzat első Paks II. projekthez kapcsolódó, tematikus fórumát. A Csengey Dénes Kulturális Központ nagyklubja megtelt az egészségügyi és szociális szféra dolgozóival, érdeklődőkkel, akik Kávási Brigitta intézményvezetőtől az Életfa Idősek Otthona, dr. Bodnár Imre főigazgatótól a Paksi Gyógyászati Központ jövőjéről hallhattak.

Mint elhangzott, az önkormányzat mindkét intézmény bővítését napirendjére tűzte egyrészt a már felmerült igények kiszolgálása és a szolgáltatás magas színvonalának megőrzése érdekében, másrészt az erőmű beruházás generálta lakosságszám növekedésre készülve. Közös jellemzője a két tervezett bővítésnek az, hogy a legaktuálisabb szakmai kihívásokat kielégítő, sőt úttörő jellegű fejlesztésekről van szó.

Kávási Brigitta azt mondta, a jelenleg 86 férőhelyes idősek otthona egy új negyvenfős szárnnyal bővül. Terveznek átalakítást a meglévő épületben is a zsúfoltság csökkentése érdekében, a jelenlegi épületstruktúra ugyanis nem teszi lehetővé a személyre szabott ellátást. – Fel kell készülni arra, hogy egyre súlyosabb állapotú idősek kerülnek hozzánk, a szociális ellátórendszer terhei növekszenek – fogalmazott az intézményvezető. Azt mondta, a paksi önkormányzat tervei nagyon innovatívak és egyedülállóak, hiszen kifejezetten a demenciában szenvedők, súlyos állapotban lévő idősek ellátási igényeit veszi alapul.

Hasonlóan előremutatónak nevezte dr. Bodnár Imre főigazgató a Paksi Gyógyászati Központ harmadik szárnyára vonatkozó terveket. Bevezetésképpen elmondta, hogy Paks az egészségügyi ellátás terén mindig élenjárt legyen szó orvosi vagy éppen védőnői ellátásról, mentőszolgálatról. A mostani tervek szintén korát megelőző intézményt, ellátást vetítenek előre.

A Paksi Gyógyászati Központ alap- és szakellátást biztosít, illetve gyógyfürdő szolgáltatást nyújt. Négy telephelyen 25 szakrendelésen és öt gondozóban, 150 szakdolgozó látja el a betegeket.

Az új épületszárny közel ötezer négyzetméteres lesz, a jelenlegi épületekkel összekötve, funkcionális egységben működik majd, beköltöznek a külső telephelyeken lévő ellátások, a már bent lévőket is átrendezik. Bővül az egynapos sebészet, s a tervek szerint itt kap helyet a háziorvosi központi ügyelet, amely egy „mini” sürgősségi ellátóként fog működni.

Dr. Bodnár Imre szavai szerint nem kórház lesz, de nagyon sok többletet ad majd a központ a hagyományos funkciókhoz képest. – Egy teljesen új intézményi struktúra, új típusú ellátóhely fog létre jönni, amelyre még nem igazán van példa – fogalmazott a főigazgató, aki Kávási Brigittával, valamint Szabó Péterrel fogadta a résztvevők kérdéseit a fórum végén.

A város ügyvivő alpolgármestere elmondta, hogy a tervezett intézménybővítéseket az önkormányzat saját forrásból finanszírozza, de a későbbi fejlesztések során számít kormányzati és pályázati forrásokra. Szabó Péter hansúlyozta, nem kell aggódniuk a paksiaknak, amiatt, hogy a megnövekedett lakosságszám az ellátás színvonalát csökkenti, sőt, a mostani beruházások szavai szerint komoly előrelépést jelentenek. A tervezési munkálatok ősszel, a kivitelezés a jövő nyáron kezdődhet el.