Paksi bemutatkozás az AtomEco 2017 konferencián

Paks városa is bemutatkozik a Rosatom konszern atomerőmű üzemeltetésért felelős cége, a Roszenergoatom által szervezett Atomeco 2017 elnevezésű konferencián, Moszkvában. A moszkvai World Trade Center konferenciaközpontban szervezett kiállításra és konferenciára 19 országból érkeztek résztvevők, cégek és önkormányzatok képviselői.

A „Tiszta energia a jövő generációja” címet viselő plenáris ülést, amelyen Kirill Komarov, a Rosatom első vezérigazgató-helyettese és Mihail Csudakov, a NAÜ főigazgató-helyettese is hozzászólt, több szekcióban folyó szakmai párbeszéd követte.

Paks képviseletében Szabó Péter polgármester, Bana János és Kovács Sándor alpolgármesterek, valamint a Paksi Atomerőmű humánigazgatója, Aradi János és dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató is részt vett a Rosenergoatom és az orosz atomvárosok szövetségének évértékelő tanácskozásán.

Szabó Péter, Paks polgármestere itt a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás képviseletében mondott köszöntőt, majd a magyar és orosz gyakorlat részleteibe engedtek bepillantást a felek. Abban állapodtak meg, hogy a jövőben rendszeresen találkoznak. Az orosz atomvárosok szövetsége 2018-ban alapításának ötödik évfordulóját ünnepli, erre várja az Paks környéki önkormányzati szövetséget. Szabó Péter hangsúlyozta, hogy a két új blokk építésének küszöbén számítanak az orosz tapasztalatokra, de a magyar jó gyakorlatokat is örömmel mutatják meg.

Markáns paksi részvétellel zajlott a modern együttműködési formák és tapasztalatok az orosz és külföldi atomerőművek között témájú konzultáció. A kerekasztal beszélgetés moderátora volt Csurilova Szvetlana, a Roszatom kommunikációs igazgató-helyettese mellett dr. Kovács Antal, felkért előadói pedig Szabó Péter Paks, Romhányi Károly Gerjen polgármestere, Vincze Bálint természetfotós, az atomerőmű tipográfusa, aki egy természetfotó pályázatot és egy mesterkurzust vezetett idén Oroszországban.

Paksnak a konferenciával párhuzamosan rendezett kiállításon saját standja volt, ahol Paks új városbemutató filmjének orosznyelvű változatát premier előtt láthatták a résztvevők. A város gasztronómiai és kulturális programelemekkel is színesítette a nemzetközi konferenciát: Kovács Antal köszöntője után, amelyben az atomenergia terén folytatott orosz-magyar együttműködés múltjáról és jövőjéről ejtett szót, a Tűzvirág Táncegyüttes műsora követte, majd Kovács Sándor alpolgármester ajánlotta a résztvevők figyelmébe a paksi borokat.