Paksi ruhatervező debütált a Budapest Fashion Weeken

Czakó Balázs tájfotóit „applikálta” alkalmi ruhákra Juhász Szilvia, az így elkészült kollekcióval debütált, mint ruhatervező. A Harmóniában a természettel című kollekció nagy sikert aratott a Budapest Fashion Weeken.

Harminc éve dolgozik varrónőként, így nap, mint nap készít egyedi tervezésű ruhákat Juhász Szilvia. Komplett kollekcióval mostanáig nem mutatkozott be, de amikor érkezett egy erre vonatkozó felkérés, élt a lehetőséggel.

A Budapest Fashion Weeken magyar és külföldi tervezők, köztük kezdők is, mutatják be új kollekcióikat. Novemberben tizenhárom divattervező vonultatta fel legújabb modelljeit. A háromnapos esemény egyik napján ahelyett, hogy kezdőként nyitotta volna a sort, Szilvi volt az utolsóként bemutatkozó tervező. Alkalmi ruháit nagy figyelem övezte, s ez mostanáig is tart.

A bemutató óta égnek a vonalak, hol interjúra, hol divatbemutatóra hívják, de érkeznek megrendelések is. Ahogy Juhász Szilvia és a ruhákon látható természetfotók készítője, a Tolnán élő Czakó Balázs mondja, még felocsúdni sem volt idejük, de terveik már szépen körvonalazódnak. Továbbra is szeretnének Czakó-fotográfiákkal díszített, prémium kategóriás, egyedi ruhákat készíteni, amelyekhez a képek történetéről szóló leírást is megkapja a megrendelő.

Az innovatív, egyedi kollekció egy hirtelen ötlettől vezérelve született, amikor Szilvia megkapta a felkérést a bemutatkozásra. Ismerte Czakó Balázs fotóit, hiszen többször szerepeltek a National Geographic hazai, illetve nemzetközi válogatásaiban, nyerték el A hónap képe címet. Balázsban már korábban felvetődött az ötlet, hogy ruhákat kellene készíteni képei felhasználásával, de egyedül pólóig, pulóverig jutott. Az, hogy alkalmi ruhákat álmodott bele egy paksi tervező, újdonság – mondja a fotós. Magyarországon ilyent még senki nem csinált, de külföldi példáról sem tudnak.

Az első darab egy Tolnán készült fotó felhasználásával született meg. – Megnéztem a képet és már láttam benne a ruhát, tudtam, hogy a horizontnak deréktájra kell esnie – mesélte Szilvia a Tükröm, tükröm című képről, s az abból született ruháról. Szilvi biztos kézzel nyúlt a képekhez, így olyan kollekció született, ami jól tükrözi a fotós ízlését, négy közülük Tolnán készült, kettő a Balatonon, kettő Izlandon, egy pedig, az Égszakadás, a viharos eget adja vissza, Balázs egyik kedvenc témája ugyanis a vihar.

Hiába ez volt az első alkalom, Szilvi derekasan helyt állt a bemutatón. Koránt sem jellemző, de az ő általa készített ruhákhoz hozzá sem kellett nyúlni, mintha a modellekre öntötték volna. Ebben – mint mesélte – komoly szerep jutott Papp Verának, aki a bemutatóhoz készült prospektus modellje volt és kitűnő „próbababa” is, hiszen pontosan azokkal a paraméterekkel rendelkezik, amilyenre a ruhákat kellett készíteni. A kollekció minden darabjához egyedi ékszer készült, ezek a szintén paksi Wolf Henriett munkái.

Juhász Szilvia és Czakó Balázs elárulták, hogy már készülnek az újabb darabok, amelyek közül néhányat rövidesen Pakson is lehet látni, de a Harmóniában a természettel kollekció várhatóan átlépi az ország határait is, mert már külföldről is kaptak felkérést a bemutatására.