Nincs ok aggodalomra a reaktorépület süllyedése miatt

Az atomerőmű IV. blokkjának épülete. Fotó: Vida Tünde
Az atomerőmű IV. blokkjának épülete. Fotó: Vida Tünde

Minimális a Paksi Atomerőmű 4. blokkjának süllyedése, a mozgás hosszú távon sem jelent semmilyen kockázatot – reagált az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az e témában megjelent riadalomkeltésre alkalmas híresztelésekre.

Az erőmű közleménye kifejti, hogy rendeltetésétől, jellegétől függetlenül minden épület süllyed már az építés alatt és azt követően is, hiszen a talaj az épület alapozása alatt a terhelés hatására tömörödik, s a megnövekedett feszültségek által létrehozott összenyomódás hatására új egyensúlyi állapot áll elő.

Ez a jelenség a Paksi Atomerőmű esetében évtizedek óta ismert és nyilvános információ – hangsúlyozza a kedden kiadott közlemény. A süllyedés aktuális állapotát egy 130 mérőpontból álló ellenőrző rendszer figyeli évtizedek óta. A mérések szerint a Paksi Atomerőmű 4. blokkjának süllyedése 2017-ben kevesebb, mint egy milliméter volt, a mozgás csökkenő tendenciát mutat.

Dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató is megerősítette, hogy a süllyedés mértéke, annak egyenlőtlensége nem veszélyezteti a szerkezet épségét és funkcióját, sem az épületben elhelyezett atomerőművi technológia épségét és funkcióját.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. tavaly év végén megkapta a 4. blokk üzemidő-hosszabbítási engedélyét. Ezt követően jelentek meg a riadalomkeltésre alkalmas híreszelések a 4. blokki reaktorépület süllyedésével kapcsolatban.