Mindig a dobogó a cél a sakkozóknál

Sakkcsapatbajnokság Pakson. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök archív
Sakkcsapatbajnokság Pakson. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök archív

Évértékelésre kértük az ASE sakkszakosztályának vezetőjét, Gosztola Istvánt. A kereken húsz éve élvonalban szereplő sakkcsapatról, az utánpótlásról, a jelenlegi helyzetről is kérdeztük.

– Elégedett az elmúlt esztendő eredményeivel?

– A csapatbajnokság kicsit csalódás volt, az NB I-ben a harmadik helyen végeztünk. Lecsúsztunk a szokásos második helyről, amit 5-6 éven keresztül mindig megszereztünk. Most már nem csak a Nagykanizsa, hanem a DVTK is vetélytárssá lépett elő. Valószínű, hogy sikerült komoly támogatót szerezniük, mert sok ukrán, és magyar nagymestert tudtak igazolni. A 2016/2017-es bajnokságban, ha szoros küzdelemben is, de kikaptunk tőlük. A 2017/2018-as bajnokságra már mi is tudtunk erősíteni, nagymestereink – Ács Péter, Berkes Ferenc, Papp Gábor – tanácsára leigazoltuk a román Constantin Lupulescut és Mircea Parligrast. Annak ellenére, hogy most ősszel 7:5-re kikaptunk a DVTK-tól Lillafüreden, több szerzett ponttal a második helyen állunk a táblázaton. A két új nagymester érkezésével kevésbé kiszámíthatóvá vált ellenfeleinknek az összeállításunk.

– A második csapatnál nagyobb gondok voltak.

– Az NB I/B-s csapatunk a kiesés szélén állt az előző bajnokságban, de végül sikerült megszerezni a nyolcadik helyet, és bent maradni. Az egyik baj az volt, hogy a nagycsapatból nagyon hiányzott Fodor Tamás, aki Londonba költözött – saját sakkiskolát működtet -, és ritkán tud hazajönni. A másik, hogy vannak nemzetközi tornák, amelyeken részt vesznek a nagymestereink, és ha a torna ütközik a CSB meccsel, akkor a második csapatból kell felhozni helyettük játékost. Többen hiányoznak tanulmányok és munkahelyi elfoglaltságok miatt. Szente Varga Fruzsina például Olaszországban folytatja a tanulmányait. Ennek ellenére nem hiszem, hogy idén probléma lesz, jelenleg a negyedik helyen áll a második csapatunk.

– Nagy változások voltak az ifiknél is. Hogyan mutatkozott ez meg az eredményességben?

– Az NB I-ben és az NB I/B-ben is kötelező játszatni egy női és egy 18 éven aluli játékost a csapatbajnokságban. Az elmúlt évben történt meg, hogy 6 játékosunk is betöltötte a 18. életévét, ezért kénytelenek voltunk ifjúsági játékosokat igazolni. Krstulovic Alex lett az első számú ifink, aki a nagycsapatban az ősszel a megszerezhető 4 pontból 3,5-et szerzett. Az Ifjúsági Csapatbajnokság eredményén is meglátszott a fiatalítás. Az elmúlt évtizedekben tizenegyszer nyertük meg a bajnokságot, és számtalanszor állhattunk fel a dobogóra, most csak a hetedik helyen végeztünk. Ennek ellenére bíztató ez a szereplés, mert huszonhárom csapat között lettünk hetedikek, és egy döntően 13 évesekből álló csapattal indultunk, a 3. táblásunk, a még csak 10 éves Tancsa Tamás volt. Igyekszünk felkutatni a tehetségeket, van egy regionális sakkiskolánk, amit Molnár Béla nemzetközi mester szervez és irányít. Ez Tolna, Baranya és Fejér megye ifijeit érinti, de Szabó Krisztián nagymesterünk székesfehérvári sakkiskolájából is igazoltunk már tehetséges fiatalokat. Bízom benne, hogy jövőre már előrébb végzünk.

– Mi a helyzet a válogatott játékosokkal?

– A sakkban idén olimpiát rendeznek a grúziai Batumiban. Szerintem Berkes Ferenc 2017-es eredményei, értékszáma továbbra is biztosítja a helyét a válogatottban. A női válogatottban szerepel Lázárné Vajda Szidónia, aki tavaly a Balatonszárszón rendezett tízcsapatos Mitropa kupán a győztes magyar válogatott első táblása volt, és ne feledjük, hogy Papp Gábor, az ASE játékosa a női válogatott szövetségi kapitánya.

– Összegezve hogyan értékelné a 2017-es évet?

– Nem szoktuk meg, hogy a harmadik helyen végezzünk, de mivel felállhattunk a dobogóra, elfogadhatónak tartom. Azt, hogy mi lesz ebben a bajnokságban, nehéz megjósolni, sok mindentől függ. Az egyéni eredményeink kicsit kompenzálják, hogy a csapataink nem szerepeltek olyan jól. Berkes Ferenc Iránban nagymesterversenyt nyert, és negyedik lett Svájcban a Korcsnoj emlékversenyen. Az egyéni Magyar Bajnokságon Lázárné Vajda Szidónia a második, Papp Gábor a harmadik helyen végzett. Bízom benne, hogy a csapataink teljesítménye javulni fog, és soraikban a paksi versenyzőkkel, szurkolok az olimpiai csapatoknak.