Sokat tett a WIN az ismeretterjesztés terén

A WIN évértékelőinek résztvevői. Fotó: WIN
A WIN évértékelőinek résztvevői. Fotó: WIN

Akár évértékelésnek is tekinthető, hogy a Paksi Atomerőmű 2017 végén Héliosz díjjal ismerte el a WIN Magyarország elnökének, Endrei Katalinnak „az atomerőmű kormányzati és társadalmi kapcsolatainak fejlesztése érdekében kifejtett tevékenységét. A díjat az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2001-ben alapította, hogy általa ismerje el az erőmű biztonságos üzemeltethetősége, a jövőbeni célok elérése és a társadalmi kapcsolatok fejlesztése érdekében kifejtett tevékenységet.

Természetesen az atomerőmű ilyetén értékelése mellett a Magyar Nukleáris Társaság szakcsoportjaként működő WIN Magyarország is megtartotta szokásos évzáró, évnyitó találkozóját. Ahol a két elnök, Endrei Katalin és Szabó Ágota foglalta össze a múlt évi eredményeket.

Endrei Katalin kiemelte, hogy sok területen erősítette kommunikációját a WIN. Az ismeretterjesztés egyik jól bevált módja, hogy meghívnak úgynevezett véleményvezéreket, akik a Pakson szerzett személyes tapasztalatokat széles körben tudják terjeszteni, illetve olyanok is szerepeltek a meghívottak listáján, akiknek a felmérések szerint az átlagosnál erősebb félelme, gyanakvása van a nukleáris energiával kapcsolatban.

A Women in Nuclear Magyarország megye jogú városok vezetőit, Komárom városvezetését, gyógyszerészeket, orvosokat, egyetemi vezetőket hívott és látott vendégül a Paksi Atomerőműben együttműködve annak vezetésével.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal meghívására Magyarországon tartózkodó ERRA világszervezet 19 nemzet képviselőjéből álló küldöttsége is a WIN Magyarország vendége volt, akárcsak a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár – Tuzson Bence – és munkatársai.

Endrei Katalin hangsúlyozta, hogy felelős nőként olyan energiahordozókat kell támogatniuk, amelyek fenntartható fejlődést biztosítanak és nem terhelik a környezetüket. A nukleáris energia létjogosultságát, az új atomerőművi blokkok építését az is indokolja, hogy az elektromos közlekedés fejlődésével újabb és újabb piacok nyílnak meg, húzta alá.

Ott volt a WIN számos szakmai konferencián, fesztiválokon és iskolákban folytatta ismeretterjesztő munkáját, illetve – ahogy Szabó Ágota, a WIN másik elnöke mondta – az iskolákban igyekeznek a fiatalokat a pályaválasztásban is terelgetni.

Szabó Ágota úgy tájékoztatott, hogy a legfrissebb meghívás Sátoraljaújhelyről érkezett, ott fog előadást tartani a fiataloknak az atomenergiáról, a Paksi Atomerőműről eleget téve alapszabályban rögzített feladatuknak, miszerint a WIN a tagok tudása, ismerete és tapasztalata alapján objektív párbeszédet folytat a lakossággal, különösen a fiatalokkal és a nőkkel az atomenergia alkalmazásairól és a vele együtt járó sugárzás hatásairól.

A paksi Erzsébet Nagy Szállodában tartott találkozón szó esett az idei tervekről is. Mint elhangzott, szeretnék növelni a WIN ismertségét, növelni ismertségét a szakmai szervezetek, döntéshozók körében, s növelni a taglétszámot a Paksi Atomerőműben, annak partnervállalatainál és társszerveinél és nemzetközi színtéren.