A NAÜ szakmai támogatást nyújt Paks II. megvalósításánál

Tárgyalás a NAÜ bécsi székházában. Fotó: IAEA
Tárgyalás a NAÜ bécsi székházában. Fotó: IAEA

Folytatódik a több évtizedes múltra visszatekintő konstruktív együttműködés: a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakmai támogatást nyújt Paks II. megvalósításánál – mondta el Bécsben Süli János, a Paks II. beruházásért felelős miniszter miután találkozott a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatójával, Yukiya Amanoval.

A Paks II. Atomerőmű Zrt. honlapján olvasható, hogy Süli János és a magyar delegáció tájékoztatást adott a NAÜ vezetői számára a Paks II. projekt aktualitásairól és az elmúlt két év munkáiról, eredményeiről. A felek egyetértettek abban, hogy Magyarország számára fontosak az új blokkok.

Süli János újságíróknak beszélt arról, hogy megállapodtak a több évtizedes múltra tekintő konstruktív szakmai együttműködés folytatásáról, annak megerősítéséről. A miniszter hozzátette: az energetikai kérdésekkel kapcsolatos nemzeti vitákban és döntésekben a NAÜ nem vesz részt, de a döntéseket követően a létesítmények biztonságos megépítése és működtetése érdekében szakmai támogatást biztosít.

Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója elmondta, hogy a nemzetközi szervezet szakértői folyamatosan értékelik a tagországokban folyó munkát. Magyarországon a NAÜ több missziója is járt korábban.

A főigazgató úgy tájékoztatott, hogy a Paks II. beruházásról is folyik egyeztetés a NAÜ-vel. Megállapodtak abban, hogy a nemzetközi szervezet a blokkok építésének megkezdése előtt –várhatóan 2019-ben – értékelő missziót küld majd, amely a magyar hatóság mellett szintén ellenőrzi, hogy a tervek megfelelnek-e a legszigorúbb nemzetközi előírásoknak.

Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának megvalósításáért felelős tárca nélküli miniszter a beruházásról szólva elmondta, a tervek szerint a felvonulási épületek építése idén megkezdődik, a reaktorok kivitelezése 2020-ban indul, és az atomerőmű két új blokkja 2026-ban és 2027-ben áll majd kereskedelmi üzembe.