Fichtinger Gyula: nem sérült a hatóság függetlensége

Az Országos Atomenergia Hivatal vezető tisztségviselői. Fotó: Vida Tünde
Az Országos Atomenergia Hivatal vezető tisztségviselői. Fotó: Vida Tünde

Nem a Paks II-nek dolgoztak az Országos Atomenergia Hivatal munkatársai, hanem a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja által létrehozott Nukleáris Biztonság és Energetikai Szakértői Konzultációs Testület munkájában vettek részt – írta Fichtinger Gyula Perger András nyílt levélére reagálva, amelyben azt kérdezte: „Bedolgozhat-e az OAH munkatársa Paks II-nek?

Az OAH főigazgatója hangsúlyozta: a vélelmezett összeférhetetlenség, vagy érdekütközés formailag sem állt fenn. – Ennél sokkal lényegesebb, hogy tartalmi szempontból sem volt semmiféle összeférhetetlenség, mert a testület által végzett munka célja az új atomerőművi blokkokkal szemben támasztandó megnövelt biztonsági követelmények meghatározása volt a fukushimai baleset tapasztalatainak figyelembe vételével. 

A nukleáris hatóság munkatársai olyan hazai szakmai együttműködésben vettek részt, amelynek célja egyértelműen a hazai nukleáris biztonság növelése volt a leendő új paksi blokkokkal szemben támasztott követelmények szigorítása és korszerűsítése útján. Ez – húzta alá a főigazgató – nem ellentétes, hanem éppen egybevágó az OAH és az egész ország érdekeivel és semmilyen módon nem veszélyezteti a hatóság dolgozóinak pártatlanságát és a nukleáris biztonság iránti feltétlen elkötelezettségét.

Kiemelte, hogy munkatársai az új blokkokra érvényesítendő, a fukushimai tapasztalatokat is figyelembe vevő nukleáris biztonsági követelmények kidolgozásában vettek részt, ami megelőzte a tervezett beruházáshoz fűződő engedélyezési eljárást, így párhuzamosság sem állt fenn.

– Az OAH egyetlen munkatársa sem volt és ma sem résztvevője, vagy érintettje egyetlen olyan munkavállalásnak sem, amely összeférhetetlen lenne közszolgálati tisztviselői esküjével. Ennek garanciájához nincsen szükség további intézkedésekre, a hatályos jogszabályok elegendő garanciát adnak – szögezte le.

Perger Andrásnak azon felszólítására, hogy „hozzon intézkedéseket annak érdekében, hogy az OAH függetlensége a jövőben ne kérdőjeleződhessen meg”, Fichtinger Gyula azt írta, hogy az Országos Atomenergia Hivatal mindenkor szigorúan ragaszkodott a törvényben is garantált függetlenségéhez. Ennek csorbulására soha nem volt példa, az OAH vezetői mindenkor szigorúan ügyeltek ennek az egyedi értéknek a megőrzésére.

-Minden felmérésünk és napi tapasztalatunk arra mutat, hogy ezt a függetlenséget a hazai lakosság elismeri és méltányolja. Elismerve a Greenpeace Magyarország fontos szerepét a környezettudatos magatartás hazai erősítésében, nem tartanám szerencsésnek, ha ezúttal alaptalan vádakkal járulna hozzá ennek a lakossági bizalomnak a gyengítéséhez – zárta válaszát az OAH főigazgatója.