Dallos Szilvia kapta idén az Urántoll kitüntetést

Dallos Szilvia az Urántoll 2018-as kitüntetettje. Fotó: Babai István
Dallos Szilvia az Urántoll 2018-as kitüntetettje. Fotó: Babai István

Dallos Szilvia, a TelePaks Médiacentrum vezetője kapta idén a Paksi Atomerőmű 1992-ben alapított elismerését az, az Urántollat. A kitüntetést a már hagyományos sajtónapi, városi ünnepségen vette át Dallos Szilvia, aki több mint húsz éve dolgozik a médiában.

Szabó Péter Paks polgármestere arról beszélt, hogy a semmivel sem összevethető kezdet, a márciusi ifjak hősiessége, a forradalom mártírjainak áldozata erkölcsi mércét mutat a ma újságíróinak. – Senki sem ragadhat azóta Magyarországon tollat, mikrofont, klaviatúrát anélkül, hogy ne mérné magát, lelkületét, a tőle származó munka minőségét, igaz voltát ezen erkölcsi mércéhez. A sajtó szabadsága nem jelenthet szabadosságot, a másik emberi méltóságának megkérdőjelezését a másikra rá erőltetett szubjektivizmust – húzta alá.

Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy becsület, felkészültség és felelősség kell az újságíráshoz. Mint mondta, negyven éve került kapcsolatba a sajtóval, azóta dolgozik az atomerőműben, de a regionális sajtóban dolgozóknál mindig azt tapasztalta, hogy rendelkeznek ezzel a három ismérvvel.

A köszöntők és a Csurgó zenekar ünnepi műsora után Hamvas István és Szabó Péter átadták az Urántollat, majd az Atomtollat.

Az Urántoll 2018-as díjazottja, Dallos Szilvia 1997-ben a paksi Fortuna Rádió szerkesztő-műsorvezetőjeként kezdte pályafutását. A TelePaks stábjához 2000-ben csatlakozott, 2014-től szerkesztőségvezetőként, majd 2017-től a TelePaks Kistérségi Televíziót valamint a hírblogként és kétheti lapként megjelenő Paksi Hírnököt is magába foglaló Telepaks Médiacentrum Nonprofit Kft. ügyvezetője, főszerkesztője.

Újságíróként mindig az objektív és átfogó tájékoztatás jegyében foglalkozott az atomerőművel és az atomenergia kérdéseivel. Munkájával hozzájárult ahhoz, hogy az erőmű és az atomenergia elfogadottsága Pakson és környékén még az országosan magas szinthez képest is kiemelkedő legyen – hangzott el az ünnepségen.

– Könnyű tárgyilagosnak és hitelesnek maradnia annak az újságírónak, aki az atomerőműről ír, hiszen mindig objektív tájékoztatást kapunk. Emellett abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy tudjuk, hogy kit kell felhívnunk, ha plusz információra van szükségünk, és tudjuk azt is, hogy felhívhatjuk az atomerőműben azt a szakembert, akit szeretnénk.
Ezért tudjuk meggyőződésből és hitelesen képviselni, hogy az atomerőmű biztonságos, működtetői jól felkészült szakemberek, akik felelősségteljesen végzik feladatukat, megoldják a problémákat és gondoskodnak az ország, a lakosság áramellátásáról – mondta Dallos Szilvia.

Hozzátette, megtisztelő feladat Pakson újságírónak lenni és megtisztelő átvenni ezt a díjat is, amit kollégái, a Telepaks Médiacentrum minden munkatársa nevében köszönt meg mondván, hogy televíziózni és újságot kiadni csapatmunka, így az elismerés mindannyiuknak szól.

Az Atomtoll díjat idén negyedik alkalommal adták át az Atomerőmű magazinban tudósítók, közreműködők tevékenységének elismerésére. A díj nyertese dr. Prancz Zoltán, a Paksi Atomerőmű auditora, aki tíz éve tagja a szerkesztőségnek. Műszaki témákkal foglalkozó cikkei közérthetően, mégis szakszerűen szólnak az erőmű mindennapjairól, technológiájáról. Két éve saját ötletként indította útjára „Gondolatok” című rovatát, amelyben valamennyi embert érintő sorskérdéseket dolgoz fel a filozófiatudományt is segítségül hívva.