Együttműködnek a város és a paksiak érdekében


A város vezetése rendszeresen egyeztet Paks I. és Paks II. vezetésével, Süli Jánossal az erőmű beruházásért felelős miniszterrel, de az a jelentős mértékű változás, ami előtt Paks és a térség áll megköveteli a szoros együttműködést. E gondolat jegyében ült tárgyalóasztalhoz a város képviselő-testülete az atomerőművi társaság vezetői munkatársaival és a miniszterrel, valamint államtitkáraival.

A megbeszélés előtti sajtótájékoztatón Süli János miniszter, Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója, Lenkei István, a Paks II. Zrt vezérigazgatója és Szabó Péter Paks város polgármestere adott tájékoztatást a város és régió fejlődése szempontjából elengedhetetlen együttműködés jelentőségéről.

Szabó Péter polgármester azt mondta, nagy reményt fűz a hasonlókörben tartott rendszeres találkozásokhoz, mivel ritka az olyan város Magyarországon, amely olyan komoly változás előtt áll, mint Paks. Hasonlóan az első négy blokk létesítéséhez, most is népességnövekedésre, szerkezeti változásra és az intézményeket, infrastruktúrát érintő változásokra lehet számítani.


Paks polgármestere aláhúzta, hogy közös gondolkodást igényel az új látogatóközpont helyének meghatározása, az Atomenergetikai Múzeum és oktatási központ költöztetése, de a kultúra, az oktatás, a szolgáltatások területén is egyeztetésre van szükség csakúgy, mint az infrastrukturális fejlesztések, a majdani munkavállalók elhelyezése terén.

Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója, a találkozó ötletgazdája aláhúzta, hogy az atomerőmű az elmúlt több mint 30 év alatt igazolta, hogy ez a technológia kiforrott, biztonsággal és hatékonyan üzemeltethető. Az atomerőmű építésről tények alapján, objektíven és nem érzelmi alapon kell dönteni, hangsúlyozta. Szavai szerint, ma Magyarországon elképzelhetetlen a biztonságos villamosenergia-ellátás az új blokkok megépítése nélkül.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. mindenben támogatja a beruházást. A közhiedelemmel ellentétben nem gondot jelent Paks II. szakemberigénye, hanem perspektívát, hiszen nélküle nehéz volna pótolni a nyugdíjba vonulókat.

Lenkei István beszámolt arról, hogy az építéshez kapcsolódó előkészítő munkák jól haladnak. Folyik a létesítési engedélykérelem dokumentációjának összeállítása, a felvonulási területet átadták az orosz fél részére. – Az orosz fél megkezdheti a szükséges épületek létesítését, mi a villamos betáplálási hálózat kapcsolódási pontjait építjük ki – mondta.

-A munkánk során nagyon fontos a teljes körű transzparencia. Ennek keretében nagyon sok helyen tartunk előadásokat, legutóbb Süli János miniszter úrral a Paks Atomerőműben dolgozóknak adtunk tájékoztatást, hogy tisztában legyenek, hol tart a projekt, illetve azzal is, hogy távolabbi jövőjüket nyugodtan tervezhetik a Paks II. társaságnál – folytatta. Lenkei István hangsúlyozta, az EU által előírt korlátokat figyelembe véve a lehető legszorosabbra fonjuk az együttműködést, teljes szimbiózisban működnek együtt.

Süli János, a beruházásért felelős miniszter elöljáróban azt mondta: az erőmű bővítésnek nincs alternatívája, az új blokkok nélkül az ország villamosenergia-ellátása nem garantálható. – Mi ezt az erőművet meg fogjuk építeni ugyanolyan jó minőségben, de korszerűbb technológiával, mint az első négy blokkot – mondta.

Beszélt arról, hogy Hamvas Istvánnal és Lenkei Istvánnal ez közös ügyük, még 2000-ben kezdtek el közösen foglalkozni az atomerőmű, az atomenergia jövőjével, közösen dolgoztak a teljesítmény növelésért, az üzemidő hosszabbításért, majd a bővítésért, amihez a parlament 2009-ben 95,4%-os támogatással adott felhatalmazást.

A miniszter azt mondta, Paks olyan léptékű fejlődés előtt áll, amilyenen átesett a meglévő blokkok építésekor, de a mostani fejlesztés végeztével igazi modernt atomvárossá válhat. Az erőműépítéshez kapcsolódó térségfejlesztés előnyeit nemcsak Paks fogja élvezni, hanem a környezete is, az új Duna-hídnak köszönhetően pedig a Duna túlpartján lévő települések előtt is „kinyílik a világ” – fogalmazott.