Felfüggesztett börtönt kaphat a tiltott toborzással vádolt férfi

L. Krisztián az ukrán frontvonalon szolgált. Fotó: The Daily Beast
L. Krisztián az ukrán frontvonalon szolgált. Fotó: The Daily Beast

Felfüggesztett börtönre ítélték a paksi L. Krisztiánt tiltott toborzásért. Az ítélet nem jogerős, a vádhatóság súlyosbításért fellebbezett. A donyecki szakadárok oldalán harcoló férfi ellen tavaly októberben emeltek vádat – számolt be a Magyar Idők.

Ahogy korábban is megírtuk L. Krisztián önként lépett be a Donyecki Népköztársaság Hadseregébe, amely – ahogy a vádhatóság a vádemeléskor is emlékeztet rá – nem rendelkezik sem önálló állami szuverenitással, sem pedig nemzetközi jogalanyisággal, ezért a magyar büntető jogszabályok alkalmazásában szövetséges fegyveres erőn kívüli idegen fegyveres szervezetnek minősül.

A 43 éves paksi férfi korábban a magyar rendőrség hivatásos állományába tartozott, ahol 2015 elejéig dolgozott. Még abban az évben Ukrajnába utazott azzal a céllal, hogy az ukrán reguláris haderők ellen harcoljon a donyecki szakadárok oldalán.

A Magyar Idők értesülése szerint néhány hetes katonai kiképzés után részt vett egy éles bevetésen is, 2016 januárjában megsérült és kórházba került, majd 2016 júliusában ismét visszatért az alakulatához, amikor is a frontvonalon teljesített szolgálata közben újra megsebesült. 2016. szeptemberben további egyéves szolgálatra szóló szerződést írt alá, részére katonakönyvet állítottak ki és fegyverzetet adtak neki. Szolgálataiért az eltelt időszak alatt több kitüntetést kapott.

2017. szeptember 21-én, Budapesten, a repülőtéren vették őrizetbe a 43 éves férfit, aki a per során azt állította, békefenntartóként akart a háborút követő újjáépítésben részt venni, arra számítva, hogy mire kiér, már véget érnek a harcok Kelet-Ukrajnában.
Azzal érvelt, hogy éppen aláírták a minszki tűzszüneti szerződést. Az elsőfokú ítélet indoklásában a bíró kifejtette: a törvény szempontjából nem lényeges, hogy a vádlott békefenntartó feladatra számított-e, az azonban döntő, hogy önként lépett be egy nem szövetséges ország hadseregébe, ami tilos.

L. Krisztiánt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte első fokon a Szekszárdi Törvényszék.