Paks II. kamion a Város napján a Táncsics parkban állomásozik

A Cloud 9 együttes a Jövőnk Energiája tájékoztató kamionban. Fotó: Noguchi Porter Novelli
A Cloud 9 együttes a Jövőnk Energiája tájékoztató kamionban. Fotó: Noguchi Porter Novelli

A Paks környékén élők ismerkedhetnek az atomenergiát bemutató – immár nemzetközi színtéren is elismerést kivívó – interaktív tájékoztató kamionnal május 19-én. A Paks II. Atomerőmű Zrt. kiállítása, amely Szocsiban a legjobb társadalmi kommunikációs projektek közé került, a Város napjára érkezik Paksra május 19-én.

Az interaktív tájékoztató kamion 2009 októbere óta járja az országot. A Baranya megyei Bodáról indult országjáró körútjára. Azóta több mint 300 ezer vendéget fogadott, s Magyarország minden, ötezer főnél nagyobb lélekszámú településén megfordult.

Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója a Fortuna rádió reggeli műsorában elmondta, hogy a jármű 2017 júniusában megújulva indult el új országjáró körútjára. Arra is kitért, hogy elsősorban a középiskolás és egyetemisták tartoznak a kamion célközönségébe, éppen ezért keresi fel a jármű az legnagyobb hazai fesztiválokat. 2017-ben nyolc nyári fesztiválon közel 18 ezer, év végéig összesen mintegy 37 ezer látogatója volt. Csak a VOLT fesztiválon több mint háromezren voltak kíváncsiak a kamionra, ami átlagosan naponta több mint 500 főt jelentett

A nagy érdeklődésre tekintettel a kiállítás idén is felkeres nyolc nagy magyarországi zenei és kulturális fesztivált, elsőként a VOLT Fesztivált június 26-30. között. Az idei esztendő első negyedévében viszont Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megye 5000 főnél nagyobb lélekszámú településeit kereste fel, májustól Budapesten tartózkodik.

Május 19-én azonban az atomerőmű és az új blokkok telephelyének közvetlen környezetébe érkezik, hiszen a Paks II. Zrt. is képviselteti magát Pakson, a Város Napja rendezvényen. A tájékoztató kamion a Táncsics parknál, az uszodához vezető bekötőúton 10-16 óráig várja az érdeklődőket. A Paks II. Zrt. a jól ismert interaktív lehetőségek és eszközök mellett rendhagyó programokkal is várja a családokat: a szieszta-szigeten babzsákok, függőágyak biztosítják a kényelmet, a legkisebbeket pedig többek között memória-játék, puzzle, színező várja majd, valamint a Paks II. Zrt. egy 30 fős csapattal részt vesz a halászléfőző versenyen is.

A Paks II. Atomerőmű Zrt. az interaktív tájékoztató kamionnal nevezett a Roszatom által első ízben meghirdetett nemzetközi pályázatra. Az Atomexpo Awardson társadalmi kommunikáció kategóriában a legjobb három közé került a Paks II. innovatív projektje. Az ezért járó oklevelet Lenkei István vezérigazgató vette át Szocsiban, ahol 68 ország 600 cégének képviselői részvételével rendezték az Atomexpo nemzetközi kiállítás és vásárt.

Mittler István azt mondta, az, hogy a nemzetközi zsűri az első háromba sorolta a kamiont, visszaigazolás arra, hogy a lakosság tájékoztatása terén jó úton járnak, éppen ezért ösztönzés is a folytatásra. A terv az, hogy a kamion útján folyamatosan tájékoztatást adnak majd a beruházásról is. Mint emlékeztetett rá, a városvezetéssel, Paksi Atomerőművel közösen szeretnének mihamarabb egy új látogatóközpontot építeni Pakson. Több helyszín is van, ezeknek az értékelése még zajlik.