Fontos fejlesztések indításáról döntött a városvezetés

A paksi városháza. Fotó: Babai István
A paksi városháza. Fotó: Babai István

Több jelentős beruházás indításáról döntött Paks város képviselő-testülete május 30-i ülésén, melynek napirendjén több mint kéttucatnyi kérdés szerepelt. Vassné Skerlanitz Katalin munkáját Deák Ferenc-díjjal, dr. Mészáros Zsuzsanna gyermekorvos tevékenységét pedig Pongrácz Sándor-díjjal ismeri el a városvezetés. Az elismeréseket későbbi időpontban adják át.

Paks a béke szigete – összegezte Szabó Péter polgármester a város közbiztonsági helyzetének beszámolója kapcsán. A lakosság kedélyét borzoló bűncselekmények nem történtek, komoly rendbontás sem annak ellenére, hogy a két élvonalbeli sportegyesület mérkőzéseire jelentős számban érkeznek szurkolók. A rendőrség – beleértve a vízi rendőrséget is – , a katasztrófavédelem mellett a mezőőrség és polgárőrség is végezte a dolgát, utóbbi szervezet tagjai szabadidejüket áldozva, térítésmentesen – hangzott el az ülésen.

Elfogadta a testület a múlt évi költségvetésről szóló beszámolót, az idei büdzsét viszont módosította. Az előterjesztés a megszokottnál nagyobb vihart kavart. Eddig példátlan módon – három tartózkodás mellett – a jogi, ügyrendi és pénzügyi bizottság nem támogatta az előterjesztést. Ennek kapcsán Bana János alpolgármester kért szót mondván, hogy minden képviselő tartozik annyival a választóknak, hogy egy olyan fontos kérdésről, mint a város költségvetése, állást foglal.

Horváth Zoltán a bizottság elnöke kifejtette, hogy a módosításban szereplő beruházásokkal egyetértenek, de azzal nem, hogy a most útjára indított fejlesztésekkel jelentős összeggel megterhelik a 2019-es költségvetést, mert áthúzódnak a következő évre Szerinte a kormánnyal tervezett külön megállapodás korántsem biztos, ezért nem lenne felelős döntés, arra számítva elindítani milliárdos beruházásokat.

-Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a bizottság nem szavazta meg a költségvetés módosítását, az ülésen megfogalmazott vádak nem állják meg a helyüket. Egy felelős önkormányzat éppen hogy hosszú távra kell, hogy tervezzen, ciklusokon átnyúló programmal kell rendelkeznie – reagált Kovács Sándor alpolgármester. Véleménye szerint éppen akkor lennének felelőtlenek, ha nem hosszú távra terveznének. Emellett a lakosság komfortérzetét javító beruházásokról sem feledkeznek meg. Az e célra fordított összeg idén majdnem eléri az 1,2 milliárd forintot, 26 felújítási, 27 beruházási projektet indítottak el idén. A kormányzati forrás kapcsán úgy foglalt állást, hogy nem lehet kétséges, hogy Paks ezt megkapja, hiszen „ahol atomerőművet építenek, ott várost is kell fejleszteni”.

-Olyan tételekről van szó, amelyek évtizedes adóságai már a városvezetésnek – erősítette meg Szabó Péter is. A polgármester kiemelte a lakótelep központi parkjának teljes körű rehabilitációját, a Csengey Dénes Kulturális Központ állagának javítását, mert nem méltó funkciójára, a Duna-partot, az Életfa idősek otthonát. Ezek komoly forrást igénylő tételek, de a jelenlegi költségvetés megengedi, hogy elindítsák őket – vázolta a polgármester, aki az ülés végén újságíróknak azt mondta, a kormánnyal tervezett megállapodást illetően maximálisan optimista.

Ismét egy sor olyan előterjesztés került a képviselők elé, amelyek azt szolgálják, hogy a tervezett, erőműépítéssel összefüggő beruházások megvalósulhassanak, településrendezési eszközöket, Helyi Építési Szabályzatot módosítottak, kiemelt fejlesztési területek sorsáról döntöttek. E kérdéskörben került terítékre ismételten a tehermentesítő út. Szabó Péter ennek kapcsán arról számolt be, hogy 205 aláírással lakossági kérés érkezett hozzá a nyomvonal módosítása érdekében. Mint kifejtette, nem önkormányzati beruházásról van szó, az illetékes ez ügyben a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt., amelyhez továbbítják a lakossági igényeket.

Pályázatot nyújt be az önkormányzat a KEHOP-1.2.1 Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás című felhívására. Ebben a 2011 óta működő Aktív Energia Egyesület lesz a partnere. Salgótarjánnal együttműködési megállapodást köt a város a smart city program gazdaságosabbá tétele érdekében. Várható több város, köztük Budapest csatlakozása is, ami előny, hiszen a fejlesztések költségei megoszlanak – hangzott el a tanácskozáson.

Zártülésen született döntés mások mellett arról, hogy a kiemelkedő munkát végző köztisztviselők jutalmazására alapított Deák Ferenc-díjjal idén Vassné Skerlanitz Katalin munkáját ismerik el. Az egészségügyben példaértékű munkát végzők elismerésére alapított Pongrácz Sándor-díj idei kitüntetettje pedig dr. Mészáros Zsuzsanna gyermekorvos.