Kifejezetten alacsony a leállások száma a Paksi Atomerőműben

A Paksi Atomerőmű teljesítmény-kihasználási mutatója 92%-os. Fotó: Vida Tünde
A Paksi Atomerőmű teljesítmény-kihasználási mutatója 92%-os. Fotó: Vida Tünde

Aránytalanul nagy médiaérdeklődést generált egy Paksi Atomerőműben történt, nukleáris biztonságot egyáltalán nem érintő műszaki hiba, ezért közleményben reagált az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Mint írják, a nemzetközi összehasonlításban is magasnak számító 92 %-os teljesítmény-kihasználási mutató is jelzi, hogy a leállások aránya kifejezetten alacsony.

2018. június 6-án két perccel 12 óra előtt a Paksi Atomerőmű 1. blokkján, a 2. generátornál gerjesztés kimaradás miatt védelmi működés történt. A turbina kiesése miatt a reaktorblokk jelenleg 50%-os teljesítményen üzemel. Az eseménynek a nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nem volt, a szakemberek megkezdték a hiba elhárítását, a blokk várhatóan a pénteken újra eléri névleges teljesítményét.

Az atomerőmű természetesen felkészült a feladat megoldására, rendelkezik az ehhez szükséges tartalék alkatrésszel. Munkatársaink azonosították a problémát, biztonsági filozófiánknak megfelelően pedig természetesen vizsgálják a korábbi meghibásodással való esetleges kapcsolatot is – hangsúlyozza honlapján közzé tett közleményében a társaság.

A Paksi Atomerőmű biztonsági és termelési mutatói továbbra is kiválóak, a hasonló blokkokkal összehasonlítva rendre a legjobbak között van. A nemzetközi összehasonlításban is magasnak számító 92 %-os teljesítmény-kihasználási mutató arra utal, hogy a leállások aránya kifejezetten alacsony.

Az atomerőműben történt termeléscsökkenést követő, az esemény súlyához képest szokatlanul aránytalan médiaérdeklődés kapcsán szükségesnek tartjuk ismételten hangsúlyozni, hogy a meghibásodás a nukleáris szigettől távol, a „nem atomerőmű specifikus” részen történt. Mint rámutattak, a generátor gerjesztője – amely bármilyen más típusú erőműben is megtalálható – hibásodott meg, ez pedig még akkor sem tekinthető a biztonságot érintő eseménynek, ha ebben az évben már másodszor fordult elő.

Az erőmű honlapján olvasható dokumentum kiemeli, hogy az olyan összetett technológiát alkalmazó, bonyolult rendszerek alkalmazása, mint egy atomerőmű, tervezetten együtt jár meghibásodásokkal – de igaz ez minden más áramtermelőre is. Az atomerőműben alkalmazott üzemeltetési és karbantartási gyakorlat megfelelő mértékben minimalizálja az ilyen meghibásodások számát és kezeli azokat. Ezt a konzervatív tervezés, a magas színvonalú minőségbiztosítás, a körültekintő állapotellenőrzés és az általános biztonsági és üzemeltetési kultúra kialakításával lehetett elérni.

Az esetlegesen mégis fellépő meghibásodások kezelésére, a következmények kivédésére az atomerőmű tervezetten fel van készülve, megfelelő védelmi és biztonsági rendszerekkel, eljárásokkal. Így gátolják meg, hogy az üzemi berendezések esetenkénti meghibásodásai biztonsági következményekkel járó üzemzavarrá fejlődhessenek. A folyamatosan végzett biztonsági felülvizsgálatok és a végrehajtott biztonságnövelő átalakítások, rekonstrukciók szavatolják, hogy a berendezések meghibásodásainak száma kellően alacsony, és a biztonsági rendszerek hatékonysága és megbízhatósága az erőmű teljes üzemideje alatt az elvárt mértékű maradjon.

-Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az atomerőmű több évtizedes működése alatt nem történt olyan esemény a létesítményben, amely akár dolgozóink, akár a lakosság biztonságát veszélyeztette volna – húzzák alá hozzátéve, hogy az atomerőmű – mint ahogyan eddig is tette azt a hasonló esetekben – minden illetékes hatóságot és szervezetet tájékoztatott az eseményről, és publikus weboldalán is azonnal közzétette az információt.

Annak, hogy megszaporodtak a Paksi Atomerőmű weboldalán az üzemi eseményekkel kapcsolatos információk, annak a transzparencia az oka: minden, 100 MW-nál nagyobb teljesítménycsökkenéssel járó eseményre vonatkozó információt közzétesznek. Ez azonban nem azt jelenti, hogy szaporodtak a „meghibásodások”, hiszen azok száma a statisztikák tanúsága szerint csökken, hanem azt, hogy a létesítmény vezetése a nyitottságra és átláthatóságra vonatkozó elvárásokat komolyan veszi.