A két település kapcsolatának erősítése is téma volt a viski látogatáson

A kapcsolatok fejlesztéséről is tárgyalt Visken Barnabás István, Paks alpolgármestere, amikor egy háromfős küldöttség tagjaként részt vett a tizedik alkalommal megszervezett Máramarosi Koronavárosok Találkozón. A programnak június 22-24-ig volt házigazdája Paks kárpátaljai testvértelepülése.

Károly Róbert király 1329-ben emelt koronavárosi rangra öt települést – Huszt, Técső, Hosszúmező, Máramarossziget, Visk – a döntés adókedvezményekkel és egyéb előnyökkel járt a települések számára akkoriban. A történelem során ez az öt város elszakadt egymástól: két település Ukrajna, három Románia területére került. A Máramarosi Koronavárosok Találkozóját tíz éve rendezik meg, azért, hogy kifejezzék összetartozásukat, emlékezzenek a múltra és megismerjék egymás kultúráját.

A jubileumi találkozóra háromnapos fesztivállal készültek a szervezők, ahova a testvérvárosi kötelék ápolásának jegyében Paksot is meghívták. A delegációt Barnabás István külkapcsolatokért felelős alpolgármester, Bagdy László tanácsnok és Girst Ádám képviselő alkották. – A rendezvényen tárgyaltunk a két város kapcsolatának fejlesztéséről Jaroszlav Hajovics viski polgármesterrel, aki kiválóan beszél magyarul és kifejezetten jó viszonyt ápol a helyi magyarokkal – tájékoztatott Barnabás István, aki azt is elmondta, hogy számos kulturális programon vehettek részt, köztük a Magyar Állami Népi Együttes szólótáncosainak műsorán, valamint a Fölszállott a páva kárpátaljai résztvevőinek gálaelőadásán. A paksi delegáció programja ökumenikus istentisztelettel, majd koszorúzással zárult.

Városunk a szeptemberi Dunakömlődi Szüreti Napra várja vendégségbe Visket. A kárpátaljai találkozás alkalmával először invitálták Paksra az ottani katolikus papot, bízva abban, hogy szorosabb kapcsolat alakul ki a paksi katolikus egyházközséggel. Azt szeretnék, ha a viski és a paksi református gyülekezetekéhez hasonlóan jól működne ez a partnerség.

A testvérvárosi kapcsolatok ápolása folyamatos munkát igényel, a következő hónapokra is számos közös program és találkozó van szervezés alatt. A Gastroblues Fesztiválra öt fős finn delegáció érkezik Loviisaból valamint tizenegy fős galántai küldöttség. A fesztivál keretében újítja meg Paks és a felvidéki partnertelepülés, a húsz évvel ezelőtt megkötött testvérvárosi szerződést. Júliusban paksi küldöttség utazik Reichertshofenbe a Paarfestre, majd augusztusban a Galántai Vásáron vendégeskedik városunk. Ősszel a tervek szerint paksi művészeti nap lesz Galántán.