Új vezető a Magyar Atomfórum Egyesület élén

Dr. Czibolya László, Lenkei István és dr. Kiss Csaba (b.-j.) a Magyar Atomfórum Egyesület sajtótájékoztatóján. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök
Dr. Czibolya László, Lenkei István és dr. Kiss Csaba (b.-j.) a Magyar Atomfórum Egyesület sajtótájékoztatóján. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Dr. Kiss Csabát, a Paks II. Zrt. vezérigazgatói tanácsadóját választotta elnöknek a Magyar Atomfórum Egyesület tisztújító közgyűlésen. Lenkei István, a leköszönő vezető a szervezet élén töltött hat év után nem indult újra a pozícióért. Kiss Csaba hazai és külföldi cégek vezetőjeként 30 éve dolgozik az energiatermelő iparban, így jelentős szakmai tapasztalatokkal rendelkezik. Négy éve elnökségi tagként segíti az Atomfórum Egyesület munkáját, jól ismeri a szervezetet. A Pakson tartott sajtótájékoztatón azt mondta, nagy változásokat nem tervez. A megvalósításra váró feladatok közül kiemelte a kommunikációs útvonalak megújítását, azért hogy a Paks II. projektről érkező információkat még gyorsabban eljuttathassák a tagjaikhoz, elősegítve ezzel az orosz-magyar kormányközi megállapodásban rögzített negyven százalékos magyar beszállítói hányad elérését.

A leköszönő elnök szerint az eddigiekhez hasonlóan az új vezetővel is gördülékenyen történik majd az együttműködés az egyesület és a Paks II. között. Lenkei István kiemelte a Roszatom egyik tagvállallatával, a Ruszatommal a X. Atomexpon létrejött együttműködést is.  A dokumentumban nagy hangsúlyt kapott az orosz-magyar szakmai kapcsolatok erősítése, az információcsere, és megállapodtak abban is, hogy konferenciákat, valamint szemináriumokat szerveznek, támogatják az atomenergia területén a tudástranszfert, szakembercsere-programokat, és tanulmányutakat szerveznek – tájékoztatott Lenkei István.

– Az 1999-ben alakult Magyar Atomfórum Egyesület célja egyebek mellett a nukleáris energia békés célú felhasználására irányuló fejlődés elősegítése, alkalmazásának elfogadtatása, valamint a magyar nukleáris ipar képviselete nemzetközi szakmai szervezetekben – mondta dr. Czibolya László. Az egyesület főtitkára kiemelte, hogy szervezetük megalakulása óta részt vett a paksi atomerőmű üzemidőhosszabbítási projektjének támogatásában, valamint azt is, hogy az egyesületet felvették a FORATOM-ba. Ez utóbbi feladatának tekinti, hogy képviselje az európai nukleáris ipart az Európai Unió Bizottságában és az Európa Parlamentben. Dr. Czibolya László hozzátette, hogy uniós civilszervezetként az elsők között mondhattak véleményt a Pakson építendő új blokkokról. Az Atomfórum Egyesületnek közel félszáz tagja van, a szervezett nyitott, várják a további csatlakozókat.